Chybějí studenti i turisté. MHD cestuje kvůli covidu méně lidí

Události: Lidé méně využívají MHD (zdroj: ČT24)

Městskou hromadnou dopravu kvůli koronavirové epidemii stále využívá málo lidí. V Praze ubylo pasažérů oproti loňsku o 40 procent. Dopravní podnik odhaduje letošní ztrátu z prodeje jízdenek na víc než miliardu korun. I proto omezuje část spojů.

Počet cestujících v metru měří čidla umístěná ve všech sloupcích ve vestibulech. „Každou minutu nám chodí data z každé stanice, to nám umožňuje dál plánovat jednotlivé kapacity, jízdní řády a podobně,“ přibližuje mluvčí pražského dopravního podniku Daniel Šabík.

Právě v současnosti se na statistiky počtu cestujících dopravní podnik dívá čím dál častěji. V důsledku koronavirové krize totiž klesl počet cestujících o víc než třetinu. Chybí zejména turisté a studenti, dopravní podnik kvůli tomu zredukoval počet spojů.

„Aktuálně oproti běžnému provozu je omezení nabídky o zhruba osm procent, to znamená, že jsou mírně prodlouženy intervaly, hlavně třeba v odpolední špičce,“ komentuje mluvčí ROPID Filip Drápal.

Přesný počet pasažérů nemá dopravní podnik jenom z metra, ale také z části autobusů. Čidly je jich vybaveno kolem čtyřiceti procent. Přesná čísla zatím chybí pouze u tramvají, i v nich ale dopravní podnik chce čidla postupně instalovat. Už nyní ale dokáže na základě dat z metra a autobusů dopravu přizpůsobit.

„Pro nás je zásadní, abychom věděli, jaká je poptávka cestujících,“ říká Jan Barchánek z pražského dopravního podniku.