Na jihu Čech bylo v neděli i 12 stupňů, Klementinum přepsalo rekord z roku 1796

V Česku v neděli opět padaly teplotní rekordy. Třetina stanic, které měří alespoň třicet let, překonala nebo vyrovnala teplotní rekord pro tento den, informoval o tom Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na Facebooku. V Čechách teploty překračovaly deset stupňů, na jihu stanice zaznamenaly až dvanáct stupňů Celsia. Rekordně vysoké teploty naměřili meteorologové už na přelomu roku.

Řada nezvykle teplých dnů začala v Česku na Silvestra, kdy meteorologové naměřili dosud nejvyšší silvestrovskou teplotu; 18,2 stupně Celsia bylo v Dobřichovicích u Prahy a v pražských Komořanech. Rekordy padaly také první dva lednové dny a následně ještě 5. ledna.

V neděli bylo nejtepleji v Českých Budějovicích a v Byňově, shodně 12,2 stupně. Celkem 55 meteorologických stanic ze 162 zaznamenalo rekordy. „Patří mezi ně i čtyři stanice s více než stoletou řadou měření. Podle předběžných údajů i pražské Klementinum, kde byl původní rekord 11,2 stupně z roku 1796 překonán o 0,3 stupně,“ uvedli meteorologové. Mezi další rekordmany se zapsaly Klatovy a Semčice.

V pondělí se ochladí. Od středy očekávají předpovědi zimní počasí s teplotami obvyklými pro polovinu ledna.

Silný vítr v Moravskoslezském kraji

Hasiče v Moravskoslezském kraji zaměstnal v neděli silný vítr. „Už půl hodiny po půlnoci vyjeli hasiči k prvnímu zásahu zapříčiněnému právě větrem, podobných zásahů bylo do 19. hodiny na devět desítek,“ uvedl mluvčí hasičů Jakub Kozák.

Dodal, že ve většině případů se jednalo o odstraňování padlých či poškozených stromů, obvykle na silnicích nebo v místech, kde hrozilo ohrožení lidí či majetku. „Několikrát jednotky zajišťovaly poškozené střechy. Hasiči v mnoha případech spolupracovali se správci elektrické rozvodné soustavy, stromy totiž často končily na drátech elektrického vedení. Využívali jsme rovněž výškovou techniku. V souvislosti se zásahy neevidujeme žádnou výrazně vysokou škodu ani zranění,“ řekl mluvčí.

Nejvíce zásahů měli hasiči na Frýdecko-Místecku, během dne tam vyjížděli téměř šedesátkrát. Naopak zasahovat nemuseli na Bruntálsku.

V pondělí by v regionu mělo být oblačno až polojasno, odpoledne až zataženo a k večeru místy slabý občasný déšť nebo mrholení, nad 500 metrů pak slabé sněžení. Teploty vystoupí maximálně na šest stupňů Celsia. Vítr by měl být mírný, jen na horách by mělo foukat více.