Přes Česko přejde studená fronta. V noci a ráno hrozí náledí, varují meteorologové

V neděli přejde přes Česko studená fronta. Zejména v severozápadní polovině Čech se tak může v noci na pondělí tvořit náledí, vyplývá z varování vydaného Českým hydrometeorologickým ústavem (ČHMÚ).

Při přechodu studené fronty bude v neděli na většině území Česka pršet, na horách sněžit, uvádějí meteorologové. Večer a v noci na pondělí budou srážky od severozápadu ustávat, v severozápadní polovině Čech se bude vyjasňovat a na mokrých površích se při poklesu teplot pod bod mrazu začne tvořit náledí. Zvýšenou pozornost by mu měli věnovat zejména řidiči, ale i chodci.

Nejnižší noční teploty se mají pohybovat mezi minus dvěma stupni Celsia a plus dvěma stupni. Naopak nejvyšší denní teploty budou tři až sedm stupňů Celsia, v tisíci metrech na horách kolem minus jednoho stupně Celsia. Bude se objevovat slabý, postupně většinou mírný jižní až jihovýchodní vítr rychlosti 3 až 7 metrů za sekundu. Později večer se začne vítr místy měnit na jihozápadní a zesilovat.

Výstraha před náledím platí od nedělních 20 hodin do pondělních deseti hodin pro kraje Karlovarský, Liberecký, Plzeňský, Středočeský, Ústecký a pro Prahu. Částečně se týká také Jihočeského a Královéhradeckého kraje. V ostatních regionech ČR hrozí podle meteorologů náledí jen ojediněle.