Sever Moravy zasáhly přívalové deště, hasiči vyjížděli k desítkám zásahů

Po přívalových deštích, které ve čtvrtek zasáhly Moravskoslezský kraj, vyjížděli hasiči čerpat vodu, čistit kanály nebo odstraňovat podmáčené stromy. Večer měli 94 takových výjezdů, většinu na Frýdecko-Místecku. Události se obešly bez zranění a větších škod, řekl mluvčí tamních hasičů Petr Kůdela. Do půlnoci ze čtvrtka na pátek je v platnosti výstraha před vydatným deštěm doprovázejícím bouřky pro severovýchod Česka. V pátek by měly přeháňky ustávat, o víkendu by se měly objevit jen výjimečně, teploty vystoupí k 29 stupňům Celsia. Déšť se vrátí v pondělí s příchodem studené fronty.

„Nejčastěji šlo o čerpání vody ze sklepů a garáží, odstraňování podmáčených stromů a odstraňování dalších nebezpečných stavů, tedy mimo jiné nánosů zeminy z mostků, podjezdů, kanálů,“ uvedl Kůdela.

Většina nahlášených událostí byla v okresech Frýdek-Místek, kde měli hasiči kolem padesáti výjezdů hlavně k čerpání vody kolem Palkovic a Olešné, a Ostrava-město, kde zasahovali devětadvacetkrát. V okrese Nový Jičín měli deset výjezdů, na Opavsku a na Karvinsku po čtyřech. „Okres Bruntál je dosud bez zásahu,“ sdělil Kůdela.

V zahrádkářské kolonii ve Frýdku-Místku se plocha se zahrádkami proměnila ve velké jezero se dvěma metry vody. Intenzivně tam pršelo zhruba od šesté do osmé hodiny večerní. Na místo vyjely dvě jednotky hasičů. Odklízely naplaveniny, které ucpaly výpusť, aby voda mohla postupně odtékat.

90’: Přívalové deště na Frýdecko-Místecku (zdroj: ČT24)

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vydal výstrahu před lokálními přívalovými dešti, které se v Moravskoslezském kraji čekaly do 22:00 hodin. Na Frýdecko-Místecku se podle meteorologů mohou opakovaně vyskytnout krátkodobé srážkové úhrny až 50 milimetrů. Říčka Olešná v Palkovicích dosáhla na půl hodiny prvního, tedy nejnižšího stupně povodňové aktivity.

O víkendu bude pršet jen ojediněle

Podle předpovědi bude v pátek ještě obloha zatažená až oblačná, na jihu a východě republiky může pršet, jinde se objeví přeháňky jen výjimečně. Během dne bude od západu ubývat srážek i mraků. Nejvyšší denní teploty vystoupají na 20 až 24 stupňů, na severovýchodě kolem 19 stupňů.

V sobotu čekají meteorologové většinou polojasno až jasno, během dne přechodně oblačno. Pršet na většině území nebude, jen na severovýchodě se mohou ojediněle objevit přeháňky. Přes den bude 22 až 26 stupňů. V neděli bude ještě tepleji, aktuální předpověď očekává 24 až 29 stupňů Celsia a znovu jen sporadické přeháňky.

Události: Česko čeká slunečný víkend (zdroj: ČT24)

Počasí se změní v pondělí, kdy se obloha zatáhne a na většině republiky bude pršet, mohou se objevit i bouřky. Teploty se budou pohybovat kolem devatenácti až třiadvaceti stupňů, na jihovýchodě ještě vystoupí k pětadvaceti stupňům.