Do Česka opět míří velmi silný vítr, nejsilnější bude ve čtvrtek dopoledne

Počasí ve střední Evropě se vyznačuje oteplením. Zima ještě oficiálně neskončila, ranní mrazy se ale zmírnily a odpolední teploty už několikátý den připomínají spíše konec března. Nadprůměrně teplé počasí bude navíc pokračovat. Meteorologové varují před silným větrem.

Ve středu se obloha od západu zase zatáhne a pršet bude postupně na většině území. Sněžit bude zprvu od vyšších poloh, ale hranice sněžení se bude zvyšovat a odpoledne bude sníh padat už jenom na hřebenech Krkonoš. Nejvyšší teploty se budou pohybovat mezi 6 a 11 stupni a foukat bude během dne čerstvý jihozápadní vítr, který bude večer dál zesilovat.

Výstrahy ČHMÚ
Zdroj: ČT24

Nejsilnější nárazy větru meteorologové čekají ve čtvrtek dopoledne při přechodu fronty, kdy bude navíc intenzivně pršet a ojediněle také zabouří. Nárazy větru se budou pohybovat až kolem 90 a na horách výrazně překročí rychlost 100 kilometrů v hodině. K večeru vítr částečně zeslábne.

Ve středu od 18 hodiny bude před silným větrem v západní polovině Čech a také v Moravskoslezském a v části Olomouckého kraje varovat výstraha ČHMÚ. Velmi silný vítr pak bude foukat v druhé půlce noci na čtvrtek a ve čtvrtek během dne a až do čtvrteční 15. hodiny bude výstraha před velmi silným větrem s vysokým stupněm nebezpečí platit v celém Česku. Do půlnoci pak bude pokračovat výstraha před silným větrem už na nižším stupni nebezpečí.

Nejsilnější vítr bude foukat ve čtvrtek
Zdroj: ČT24

Nejteplejším dnem tohoto týdne bude čtvrtek. Maxima se budou pohybovat kolem 11 stupňů a na jihu Moravy bude až 15 stupňů Celsia. Během dne se ale bude ochlazovat a při intenzivnějším dešti naprší až 30 litrů vody na čtvereční metr.

Ve čtvrtek se má výrazně oteplit
Zdroj: ČT24

Silný vítr bude foukat i v pátek a o víkendu. Teploty i po mírném ochlazení zůstanou nadprůměrně vysoko. Navíc se bude v následujícím týdnu oteplovat a odpolední teploty zřejmě zase vystoupí až na 10 stupňů. Pršet bude místy, jenom přechodně častěji a sníh bude padat výhradně na horách.

Ve středu začne pršet i na horách
Zdroj: ČT24

Po nadprůměrně teplém lednu, kdy byla průměrná měsíční teplota o dva stupně vyšší, než je normál z let 1991 až 2020, to zatím vypadá i na podstatně teplejší únor, než bývá obvyklé. Loni po nadprůměrně teplé zimě, přišlo chladnější a deštivější jaro.

Závěr týdne bude větrný
Zdroj: ČT24