Tropy vydrží, v pondělí hrozí v severní polovině země silné bouřky

V severní polovině Česka hrozí v pondělí odpoledne ojediněle silné bouřky s přívalovými dešti kolem 35 milimetrů. Vyplývá to z výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Meteorologové zároveň aktualizovali varování před vysokými teplotami, v části Čech se teploty vyšplhají přes 31 stupňů i v pondělí. V neděli bude nejtepleji na severozápadě Čech, teploty tam mohou odpoledne překročit 34 stupňů Celsia.

Bouřky hrozí v pondělí od 12:00 v celém Karlovarském, Ústeckém, Libereckém, Královéhradeckém a Pardubickém kraji, v Praze a v částech Středočeského, Olomouckého a Moravskoslezského kraje.

„Lokálně se očekává přívalový déšť s ojedinělým rozvodněním malých toků, zatopení podchodů, podjezdů, sklepů. Nárazy větru mohou lámat větve stromů. Nebezpečí mohou představovat také kroupy a blesky,“ uvedli meteorologové.

Horké počasí přišlo do Česka s koncem týdne, na jeho začátku bylo přitom chladno. Ještě v úterý se teploty stěží dostaly ke 20 stupňům. Od středy už na několika místech meteorologové naměřili 26 stupňů a od soboty platí varování ČHMÚ před vysokými teplotami.

  • Přiměřeně lehce se obléknout, v poledne a odpoledne nepobývat na přímém slunci omezit tělesnou zátěž.
  • Nenechávat děti a zvířata na přímém slunci, zejména ve stojících automobilech.
  • Klimatizované prostory by měly být maximálně o pět stupňů chladnější než venkovní. Vyšší rozdíl může přivodit angínu, bolesti zad či kloubů nebo letní chřipku. Zdravotní potíže mohou vyvolat i ventilátory.
  • Více pít: dospělý člověk by měl vypít tři litry tekutin, děti do 20 kilogramů dva litry. Při fyzické zátěži je nutné pít i více.
  • Používat krémy s vysokým UV filtrem, pokrývku hlavy a sluneční brýle.
  • Neskákat rozehřátý do studené vody – šok může způsobit křeče i srdeční kolaps.