Vlna veder v Česku? Zatím v nedohlednu

Letošní prázdniny zatím nijak zásadně nevybočují z normálu. Počasí je takové, jaké si mnozí pamatují z dětství. Vlny veder, které sužovaly Česko například v roce 2015 či 2018, se v současnosti střední Evropě vyhýbají. A ani ve střednědobých a dlouhodobých výhledech žádná výrazná perioda horkého počasí naznačena není.

Minulý týden spadlo v Česku v průměru kolem 20 milimetrů vody. Víc pršelo na Moravě a ve Slezsku, tam úhrn ve výši 25 milimetrů odpovídá normálu. V Čechách to bylo asi 17 milimetrů, což je mírně podnormální množství deště. Mapa naznačuje, že nejvíce pršelo na severu Moravy a na jihu Čech:

Srážky na území Česka za týden od 13. do 19. 7. 2020
Zdroj: ČHMÚ

Agronomické sucho se teď prohloubilo na západě Čech, kde se vyskytuje i v hlubších vrstvách půdy. V orniční vrstvě půdy zasahuje sucho asi 8 procent území Česka:

Míra ohrožení půdním suchem v hloubce 0 až 40 centimetrů
Zdroj: ČHMÚ

Počty dnů s tropickými teplotami jsou zatím výrazně nižší než v posledních deseti letech. Zatímco loňský červenec měl celkem 15 dnů s tropickými teplotami, předloňský byl v tomto smyslu za posledních deset let rekordní – na 30 stupňů Celsia a víc se maxima dostala na aspoň jedné stanici 21krát. Letos je můžeme spočítat na prstech jedné ruky.

Počet dnů s tropickými teplotami
Zdroj: ČHMÚ

A průměru bude odpovídat počasí i do konce týdne. Ve čtvrtek se přeháňky a bouřky objeví jen ojediněle – spíš na jihu a východě Česka. Převládat bude polojasno či skoro jasno a maxima se dostanou na 23 až 27 stupňů Celsia. Na horách bude kolem 18, na Šumavě kolem 21 stupňů.

Konec týdne přinese přeháňky i bouřky

V pátek už bude oblačnosti víc. To proto, že přes Česko bude přecházet brázda nízkého tlaku vzduchu. Ráno bude ještě skoro jasno až polojasno, ale přes den už spíš oblačno a na většině území se budou vyskytovat přeháňky či bouřky. V nich může spadnout ojediněle i kolem 20 milimetrů, v přeháňkách do 10 milimetrů. Maxima budou v pátek kolem 26 stupňů, tedy mezi 24 a 28 stupni.

Ani sobota se neobejde zcela bez přeháněk a bouřek – měly by se tvořit místy. Vody už v nich nespadne tolik, maximálně do 3 milimetrů. Teploty budou stejné jako v pátek, tedy 24 až 28 stupňů. Na obloze zůstane většinou polojasno nebo oblačno.

Změna přijde v neděli, kdy zemí bude přecházet studená fronta. Proto polojasno zůstane jen zpočátku a od západu bude oblačnosti přibývat. Na většině území pak lze čekat přeháňky a bouřky. Maxima na východě budou ještě do 28 stupňů, na západě už jen kolem 22 stupňů. Přeháňky přinesou až 10 milimetrů, bouřky znovu ojediněle kolem 20 milimetrů.

Výhled počasí na konec července
Zdroj: ČT24

Studenou frontu pak na začátku posledního červencového týdne vystřídá další výběžek vysokého tlaku vzduchu. Tlaková níže bude nad britskými ostrovy a kolem ní se do střední Evropy bude dostávat teplý a vlhký vzduch od jihozápadu. Proto se zase budou vyskytovat přeháňky i bouřky a teploty se budou zřejmě až do čtvrtka zvyšovat – budou kolem 27 stupňů.

Ve výhledu je zatím opatrně naznačeno další ochlazení, které by mělo přijít první srpnový víkend.