Po krnovském obchvatu se začne jezdit v září. Radnice žádá snížení rychlosti v některých úsecích

Události v regionech: Práce na obchvatu Krnova končí (zdroj: ČT24)

Do konce září by měl začít zkušební provoz nově budovaného krnovského obchvatu. Radnice chce snížit rychlost na 50 kilometrů v hodině u dvou ze tří křižovatek. Čeká se na stanovisko dopravní policie, ta k podobným změnám dává pouze doporučení. Krnovský obchvat se připravuje asi dvacet let, cena za osmikilometrový úsek přesáhne miliardu korun.

Minimálně tisíce aut denně budou projíždět po dokončovaném obchvatu Krnova. Namísto původně očekávané devadesátky bude rychlost místy snížena na 50 kilometrů v hodině.

Důvodem je podle krnovského starosty bezpečnost. „Provoz mezi centrem města a hlubčickým předměstím je poměrně velký. Je tady mateřská škola, bydlí tady hodně lidí a máme velké obavy, že na této úrovňové křižovatce bez semaforu bude docházet k nebezpečným situacím,“ uvedl starosta Krnova Tomáš Hradil (nestr.).

50 na okruhu je rychlejší než 50 ve městě, říká starosta

Nejde ale jen o křižovatku s Hlubčickou ulicí. Krajští dopravní policisté prověřovali na výzvu města a investora celou osmikilometrovou trasu. „Jedná se například o doporučení ke snížení rychlosti jízdy na vytížených křižovatkách, a to ulic Hlubčická a Petrovická. Dále bylo doporučeno, aby byla snížena rychlost i v místech, kde nebyla doposud instalována kovová svodidla,“ řekl mluvčí policie René Černohorský. Policejní stanovisko však není závazné, jen doporučující.

Argumenty, že pokud nebude na celém obchvatu devadesátikilometrová rychlost, tak ztrácí smysl, vedení města odmítá. „Ve zbytku celé té osmikilometrové trasy bude rychlost vyšší. A i kdyby byla 50 po celém úseku - zkuste si projet padesátkou přes centrum města a zkuste si projet padesátkou po obchvatu. Zjistíte, že mnohem rychlejší bude obchvat,“ uvedl Hradil. Radnice také stále nevzdává snahu o vybudování kruhových objezdů právě na potenciálně nebezpečných křižovatkách.

Zkušební provoz začne do konce září, dokončovací práce ale budou pokračovat dále. Pravděpodobně v říjnu dojde třeba k uzavření Opavské ulice. Slavnostní zahájení se čeká v prosinci.