ČT zavádí nové piktogramy. Upozorní na alkohol, sex či násilí ve vysílání

Programy, které by mohly být nevhodné pro děti mladší patnácti let, začne Česká televize označovat piktogramy. S pěti obrázkovými symboly se diváci setkají od ledna zatím v testovacím režimu. Upozorní na potenciálně nevhodný obsah: vulgární jazyk, drogy i alkohol, strach, násilí a sex.

Tímto krokem chce Česká televize především usnadnit rodičům orientaci v televizní nabídce. Díky jednoduché obrazové  informaci o pořadu se mohou snadněji rozhodnout, zda je pro jejich nezletilé děti vhodný, či nikoli.

Piktogramy nevhodného obsahu na ČT
Zdroj: ČT

„Piktogramy se začnou postupně objevovat primárně u pořadů zařazených do programu po osmé hodině večer. Následně se tento systém stane standardní součástí našeho vysílání,“ uvedl generální ředitel České televize Petr Dvořák.

Aby rodiče lépe posoudili

ČT už nyní označuje obrazovým symbolem i krátkým upozorněním před samotným začátkem pořadu ty části programu, které jsou vhodné spíše pro diváky starší patnácti let. 

„Nová série pěti obrazových symbolů je ale daleko sdělnější, podrobnější a rodiče tak budou moci díky ní snáz posoudit, co nechají své mladší děti sledovat. Navazujeme tak částečně na systém, který jsme zavedli před několika lety na Déčku. Tam označujeme pořady vhodné pro děti starší osmi let,“ upřesnil Petr Dvořák.