Detektivní Šelma, sci-fi Mycelium a humorný Zen žen. Magnesia Litera udělila poprvé žánrové ceny

Ceny Magnesia Litera rozšířily nově dosavadní ocenění o žánrové kategorie. Svého vítěze tak poprvé získají detektivní, fantastické a humoristické tituly. Výsledky žánrových kategorií za rok 2022 vyhlašuje Magnesia Litera v předvečer hlavního ceremoniálu cen, který se odehraje 17. dubna v přímém přenosu České televize.

Oceňovaná autorka sci-fi a fantasy Vilma Kadlečková loni uzavřela podle nakladatelství Argo nejobsáhlejší českou sci-fi ságu. Mycelium zabírá celkem osm dílů. Za ten osmý nazvaný Program apokalypsy obdržela Kadlečková nyní cenu Magnesia Litera.

Porota oceňuje propracovanost a komplexnost fikčního světa tohoto „milníku české fantastiky“. Navíc příběh ze vzdálené budoucnosti podle hodnocení zahrnuje množství úvah nad současnými tématy: „mimo jiné o roli církve a náboženství v našich životech, o paradoxu výjimečnosti, která nikdy nepřichází zadarmo, nebo o odvěkém boji moci a zodpovědnosti, kterou tato moc nese.“

Vítězná kniha mezi detektivkami naopak teprve rozsáhlejší vyprávění otevírá. Šelma je totiž prvním dílem chystané volné trilogie Františka Šmehlíka. Od vraždy investigativní novinářky se táhnou nitky k politické mafii, lobbistům i zahraničním gangům.

„František Šmehlík vytvořil seversky laděnou detektivku s prvky politického thrilleru, který neztrácí od začátku nasazené tempo a graduje několika překvapivými odhaleními. Román vyniká kromě jiného zajímavě vykreslenou postavou olomoucké vyšetřovatelky Laury Ara i střízlivě popsanou prací policie,“ všímá si Magnesia Litera.

Mezi humoristickými knihami si ocenění vysloužil výbor z komiksových stripů, které vycházely v časopise Respekt. Ve svazku jsou shrnuty minipříběhy z let 2017 až 2022, nezvyklý podlouhlý formát knihy odpovídá formátu tohoto časopiseckého „sloupku“. Zen žen, s podtitulem „jednou se tomu zasmějem“, s nadhledem pohlíží na každodennost a mezilidské vztahy. Je dílem ilustrátorky a komiksové autorky Lely Geislerové a scenáristy Martina Macha Ondřeje.

„Pobaví nás nelogické, a přesto reálné reakce postav, které překvapivě vyústí v chápavý životní nadhled. Dramatičnost tu jemně zvýrazňuje trojité zvětšování, přibližování týchž realistických obrázků, u nichž se změní třeba jen pohled lidských očí,“ píše o knize Magnesia Litera.

Knihy, které lidi čtou

Zřízení žánrových kategorií vysvětlili pořadatelé stížnostmi části čtenářů, že jim v nominacích chybí vedle náročnějších titulů i knihy, které lidé čtou. V pondělí 17. dubna přijde na řadu výběr nejlepší prózy, poezie, knihy pro děti a mládež, naučné literatury, nakladatelského činu, překladové knihy, publicistiky a debutu. Vyhlášena bude i hlavní cena napříč kategoriemi – jeden z titulů se stane Knihou roku 2022.