„Jako nikdo jiný.“ Dirigent Hrůša a Bamberští symfonikové obdrželi mezinárodní ocenění

Jakub Hrůša a Bamberští symfonici získali ICMA (zdroj: ČT24)

Dirigent Jakub Hrůša se stal vítězem cen International Classical Music Award (ICMA) v kategorii Symfonická hudba. V čele Bamberských symfoniků uspěl s nahrávkou Symfonie č. 1 E dur Hanse Rotta, skladby Gustava Mahlera zvané Blumine a Prelude C Minor Antona Brucknera.

„Hans Rott za svůj krátký život napsal pouze jednu symfonii, která byla po jeho smrti v roce 1884 téměř zapomenuta. Jakub Hrůša a Bamberští symfonikové sice Rottovu symfonii E dur přímo neobjevili – jiní ji nahráli dříve – ale jejich interpretace je tak přesvědčivá, že můžeme říci, že nikdo jiný zatím nezprostředkoval Rottovu hudbu v tak hluboké podobě jako interpreti na této nahrávce,“ uvedla porota v oficiálním zdůvodnění ocenění.

„Díla Brucknera a Mahlera, kteří oba obdivovali Rottovu práci, doplňují toto skvělé CD,“ dodala. V nejužším finále se nahrávka hudby Rotta, Mahlera a Brucknera ocitla v konkurenci dalších dvou nominovaných nahrávek Filharmonie Oslo s hudbou Johana Julia Christiana Sibelia a také České filharmonie se Semjonem Byčkovem s Pátou Mahlerovou symfonií.

Šéfredaktoři světových hudebních časopisů a zástupci mezinárodních kulturních institucí vybrali z letošních nahrávek pro nominace na ceny ICMA celkem tři nahrávky, které vznikly ve spolupráci Hrůši a Bamberských symfoniků. Dvě nahrávky, kterými Bamberští symfonikové uzavírají nahrávací cyklus Brahms-Dvořák, se do finále nedostaly.

Charismatický maestro Hrůša

Prestižní ocenění v oblasti klasické hudby si český dirigent odnesl podruhé za sebou. V minulém ročníku uspěl s nahrávkou 4. symfonie Antona Brucknera, kterou pořídil také s Bamberskými symfoniky.

„Loni maestro Hrůša dirigoval na ICMA Gala koncertu v Lucembursku a ohromil publikum provedením Dvořákova Karnevalu. V roce 2021 byl finalistou ICMA se svou vynikající nahrávkou Smetanovy Mé vlasti,“ připomněl také prezident ICMA Remy Franck. „To vše ukazuje, jaký je skvělý a opravdu charismatický dirigent.“ 

Výjimečnost Hrůšova talentu potvrzuje i to, že od září 2025 se ujme uměleckého vedení Královské opery (The Royal Opera House) v Covent Garden. Teprve jako druhý Čech – po Rafaelovi Kubelíkovi.

ICMA se uděluje v celkem šestnácti kategoriích. Umělkyní roku se stala albánská sopranistka Ermonela Jahoová, skladatelem švýcarský komponista a dirigent David Philip Hefti, ocenění za celoživotní přínos patří litevskému violoncellistovi Davidu Geringasovi. 

  • Soutěž ICMA je každoročně otevřena všem audio a audiovizuálním nahrávkám vydaným v daném období ke komerčním účelům s mezinárodní distribucí.
  • Ceny se udělují v 16 kategoriích. Porota oceňuje u nominovaných nahrávek kromě výjimečného uměleckého přednesu i nápaditost ve výběru repertoáru.
  • Ceny jsou udělovány pravidelně od roku 2011, kdy nahradily ocenění MIDEM.