Adventní koncert ČT podpořil děti se svalovou dystrofií. Lidé poslali 2,6 milionu korun

Události: Adventní koncert ČT (zdroj: ČT24)

Ve Strahovském klášteře se konal čtvrtý a závěrečný Adventní koncert České televize. Lidé díky němu poslali na podporu dětí se svalovou dystrofií dva miliony šest set tisíc korun. Už teď je jasné, že letošní ročník zaznamenal rekord. Dárcovství se i přes obavy dařilo.

Se svalovou dystrofií se potýká zhruba 350 dětí. Jde o nevyléčitelné genetické onemocnění. 

„V současné době mají rodiny trochu potíže se schvalováním pomůcek. Pro nás je těžké, že onemocnění je progresivní, takže rodinám se mění situace neustále,“ popsala úskalí nemoci ředitelka Parent Project Jitka Reineltová. Jedním z pacientů je i její syn Matěj.

Organizace pomáhá mnohým rodinám, aby mohly být aktivní. Podpořili je i dárci při závěrečném Adventním koncertu ČT. „My ji použijeme na rozšíření terénní podpory rodin, rozšíření činnosti paliativního týmu, který poskytuje podporu v domácím prostředí,“ uvedla Reineltová.

Dvaatřicátý ročník byl věnovaný i Dennímu centru Žirafa v Karlových Varech, Domu pro Julii v Brně a Centru pro rodinu a sociální péči v Hodoníně. Peníze ze čtyř koncertů budou rozděleny stejným dílem.

Dárcovství 2021
Zdroj: Fórum dárců

Krátce před posledním charitativním večerem byl stav sbírky skoro 16 milionů korun. Což bylo o milion a půl více než loni. Celkem loni firmy a lidé darovali téměř dvanáct miliard korun. Téměř polovinou z této částky přispěly firmy. Klíčová je ale i pomoc malými částkami.

„Je vždycky důležité volit i tak, abych věděla, kdo za tou sbírkou stojí. Aby člověk vybíral to téma, které je mu opravdu blízké. Je důležité, aby z toho darování mohl mít dobrý pocit,“ uvedla ředitelka Fóra dárců Klára Šplíchalová.

Motivace k dárcovství
Zdroj: Fórum dárců

Právě dobrý pocit bývá také nejčastější motivací k darování. Dále hraje důležitou roli osobní zkušenost nebo potvrzení o daru, který lze odečíst z daní.