Ceny památkářů vyzdvihly Slovenskou strelu a obnovený kostel ve Fulneku

Národní památkový ústav (NPÚ) ocenil záchranu motorového železničního vozu Slovenská strela a obnovu kostela Nejsvětější Trojice s rajským dvorem ve Fulneku, při které byly objeveny gotické nástěnné malby. Cenu Osobnost památkové péče získali in memoriam kunsthistorik Jiří Kaš a projektant Jindřich Rineš.

Ceny za nejlepší počiny v památkové péči se předávaly na Nové scéně Národního divadla. Hlavní cenu generální ředitelky ústavu Naděždy Goryczkové letos získaly dvě památky. 

Jednak je to rekonstrukce vlaku Slovenská strela, za kterou mimo jiné stál restaurátor Jan Palas. Vlak je jediným dochovaným exemplářem tohoto typu vyrobeným v roce 1936 v kopřivnické Tatře. Po odstavení z provozu v roce 1960 byl exponátem v Technickém muzeu v Kopřivnici. Jako národní kulturní památka prošel kompletní obnovou, kdy po šedesáti letech chátrání pod širým nebem získal původní podobu včetně interiéru.

Vůz s unikátním systémem pohonu založeném na elektromechanickém přenosu výkonu je nyní schopen jezdit na českých a slovenských tratích. Ve své době byl výjimečný také designem aerodynamické karoserie i celkovým technickým řešením hlavního konstruktéra Hanse Ledwinky. Cestovní rychlost dosáhla dvaadevadesát kilometrů v hodině a trasu Praha–Brno–Bratislava zvládla Slovenská strela ujet za čtyři hodiny a dvacet minut.

Ceny Národního památkového ústavu 2022 (zdroj: ČT art)

Obnova kostela ve Fulneku

Ocenění se pak dočkal také nález gotických omítek s nástěnnými malbami během obnovy barokního kostela Nejsvětější Trojice ve Fulneku. Obnova umožnila zpřístupnění dalších prostor a vznik nových expozic.

Jednou z prostor je samotný kostel, jeho zázemí a bývalý klášter s původním vybavením. V interiéru hlavní lodi byly restaurovány lavice a doplněna původní podlaha. Generální opravou prošly varhany, obnoven byl i původní barokní krov.

V kategorii Objev nebo nález roku dostal cenu nález renesančních maleb v kostele v Úlicích na Plzeňsku, který pochází z počátku sedmnáctého století. Odborná komise ocenila mimořádný zájem obce o obnovu kostela a práci restaurátorů při odhalení původní výmalby.

Cenu veřejnosti pak dostala obnova glorietu v Růžové zahradě zámku v Děčíně. „Město do této obnovy šlo proto, že Růžová zahrada je prakticky jediná část zámku, která byla přístupná občanům i v době, kdy tam byla kasárna. Gloriet je třešnička na dortu, odkud jsou nejkrásnější výhledy na město, slouží jako koruna zahrady, která je korunou děčínského zámku,“ řekl při přebírání ceny primátor města Jiří Anděl (ANO).

Cenu veřejnosti dostala při udílení cen Patrimonium pro futuro obnova glorietu v Růžové zahradě zámku v Děčíně
Zdroj: Ondřej Hájek/ČTK

Za záchranu památky ocenili památkáři podobu Městské dvorany v Lokti. Internát pro studenty z konce devatenáctého století poslední tři desítky let chátral, až s nástupem samosprávy v roce 2018 se podařilo objekt zachránit, navrátit mu historickou podobu i funkci společenského a kulturního centra.

V kategorii Restaurování památky komise ocenila práci na pozdně gotickém oltáři Panny Marie z kostela v Chrudimi. Díky průzkumům se podařilo odhalit původní části později přemalovaného oltáře a zjistit originální podobu malířských a sochařských prvků. 

Jako nejlepší obnovu památky pak odborníci vyhodnotili kostel sv. Václava ve Staré Boleslavi. Celková stavebně restaurátorská obnova areálu kostela je podle komise výjimečná svojí komplexností, náročností, kvalitou i svým duchovním rozměrem.