TÉMA

Fulnek

Ceny památkářů vyzdvihly Slovenskou strelu a obnovený kostel ve Fulneku

Národní památkový ústav (NPÚ) ocenil záchranu motorového železničního vozu Slovenská strela a obnovu kostela Nejsvětější Trojice s rajským dvorem ve Fulneku, při které byly objeveny gotické nástěnné malby. Cenu Osobnost památkové péče získali in memoriam kunsthistorik Jiří Kaš a projektant Jindřich Rineš.
16. 11. 2022|

Kvůli sázkám zpronevěřil firemní ekonom 300 milionů korun. Soud mu potvrdil osmiletý trest

Za mimořádně vysokou zpronevěru téměř tři sta milionů korun z účtů strojírenské firmy ve Fulneku na Novojičínsku si její bývalý hlavní ekonom David Sukup definitivně odpyká osm let vězení. Rozhodl o tom olomoucký vrchní soud. Zamítl odvolání obžalovaného, který nesouhlasil s uložením majetkových trestů. Muži soud potvrdil trest propadnutí majetku a náhrady škody a čtyřletý zákaz činnosti. Zároveň musí podstoupit psychiatrické léčení patologického hráčství.
10. 8. 2022|

Svět Komenského ve Fulneku je po rekonstrukci moderní a interaktivní. Přilákat má víc turistů

Po tříleté rekonstrukci, která stála přes čtyřicet milionů korun, se otevřelo muzeum Svět Komenského Fulnek. Muzeum Novojičínska ve své pobočce vytvořilo expozici Na prahu vichřice, ve které v interaktivní podobě představuje působení Jana Amose Komenského ve městě.
2. 9. 2021|

Firmám na Ostravsku chybějí zaměstnanci. Některé jdou cestou náborových příspěvků

Řada společností v Moravskoslezském kraji, které poslední dobou pociťují nedostatek pracovníků, se snaží nové zaměstnance nalákat náborovými příspěvky. Některé novým zaměstnancům nabízejí i padesát tisíc korun. Finančně motivují také své zaměstnance, kteří doporučí nové kolegy. Všechna místa se však ani přes náborové příspěvky stále obsadit nedaří.
23. 8. 2021|

Od smrti Jana Amose Komenského uplynulo 350 let. Při morové ráně varoval před špatnostmi ducha

Jeden z nejvýznamnějších učenců v české historii Jan Amos Komenský žil v nelehké době, kterou desítky let ovlivňovala náboženská válka mezi katolíky a protestanty. Kvůli ní musel Komenský opustit i rodnou Moravu, kam se nikdy nevrátil. Evropou se v té době také šířil mor, který zapříčinil smrt mnoha Komenského blízkých. Učenec už tehdy prosazoval dodržování pravidel, která měla zabránit šíření nákazy. V rozjitřené době, kdy řada lidí vyháněla nakažené do lesů, ale hlavně vyzýval k soucitu a pomoci nemocným. Učitel národů zemřel 15. listopadu 1670.
15. 11. 2020|

Archeologové objevili ve Fulneku středověký hřbitov se 14 hroby

Při archeologických vykopávkách objevili archeologové ve Fulneku na Novojičínsku středověký hřbitov se 14 zachovalými hroby z 13. a 14. století. Ve městě se připravuje rekonstrukce kostela Nejsvětější Trojice, archeologové tam hřbitov našli v místech rajské zahrady.
19. 3. 2019|