Kvíz: Osmdesátiletá Iva Janžurová byla sestrou Huňkovou i teroristkou. Zopakujte si její role

Iva Janžurová ze sebe umí udělat potrhlou komičku, stejně tak dobře zvládne vystřihnout niterné drama. Talent, který ji řadí k předním českým herečkám. V hraní jak před kamerou, tak na divadle pokračuje, i když 19. května oslaví už osmdesáté narozeniny. Připomeňte si při té příležitosti její filmové a seriálové role.

1. Film Karla Kachyni z roku 1966 podle námětu Jana Procházky byl zatracován jako protičeský, protiněmecký i protipartyzánský. Venkovskou vdovu, které Němci pověsili muže, přinutí v posledních dnech války německý voják, aby pomohla jemu a jeho zraněnému veliteli. Hlubokým lesem vezla Iva Janžurová v koňském povozu Luďka Munzara a Jaromíra Hanzlíka, i pro něho byl tento komorní snímek jednou z prvních velkých hereckých příležitostí. Název filmu?

Kočár do Vídně
Zdroj: ČT

2. Tři venkovští fasádníci mají sen: prožít alespoň jednu noc ve víru velkoměsta. Předstírají ale, že v něm jsou jako doma. Na to, co nejsou, si hrají i tři lehké ženy, z nichž se stará kuplířka snaží udělat alespoň naoko opravdové dámy. Zuzana v podání Ivy Janžurové se vydává za lékařku. „My lékaři máme naději, že … (doplňte)… jednou zmizí jako brzlík,“ překvapí mimo jiné spolustolovníky svým postřehem v komedii Světáci.

Světáci
Zdroj: ČT

3. Klára je šťastná a půvabná, Viktorie zlá a ošklivá. Romantický film o velké lásce a nenávisti Morgiana vychází z novely ruského spisovatele Alexandra Gina. Příběh, jenž je trochu pohádkou, trochu hororem, každopádně dramatem charakterů a emocí, natočil v roce 1972 Juraj Herz. Jednu ze znesvářených sester hrála Iva Janžurová. Kdo hrál tu druhou?

Morgiana
Zdroj: ČT

4. Nepříliš hezkou a poněkud extravagantní dceru z maloměšťácké rodiny zachrání před osudem staré panny svatba se vzdáleným příbuzným Pavlem. Jenže štěstí se nedostaví, Štěpin choť, kdysi švarný důstojník, trpí totiž pozdním stádiem syfilidy, o tomto svatebním daru se ovšem nezmíní. Juraji Herzovi se podařilo přenést do filmových Petrolejových lamp dusnou atmosféru maloměsta počátku 20. století i tesklivost literární předlohy Jaroslava Havlíčka. Nemalou zásluhou Ivy Janžurové v roli Štěpy a XY v roli Pavla. Dosaďte za XY správné jméno.

Petrolejové lampy
Zdroj: ČT

5. I Iva Janžurová se mohla v sedmdesátých letech „vybláznit“ v československých crazy komediích. Pod absurdními příběhy byli často podepsáni Václav Vorlíček a Miloš Macourek. Poznáte bez dalších nápověd, ze které bláznivé komedie je snímek níže? Celou si ji můžete do 25. května přehrát v iVysílání.

Pane, vy jste vdova!
Zdroj: ČT

6. Moudrý primář Sova, ironický doktor Štrosmajer, nadšená lékařka Čeňková, neschopný Cvach, půvabná Ina. Osudy postav z Nemocnice na kraji města prožíval jednu dobu snad celý národ. Něměl by tak snad být problém dát dohromady charakteristiku, kterou Štrosmajer (Miloš Kopecký) počastoval sestru Martu Huňkovou čili Ivu Janžurovou a kterou už jí nikdo neodpáral. 

Nemocnice na kraji města
Zdroj: ČT

7. Svého prvního Českého lva získala Iva Janžurová za roli v hraném debutu Romana Vávry. Film o lásce v každém věku zahrnuje tři povídky, Iva Janžurová se objeví v poslední z nich (Cesta). Vypráví o starých novomanželech, kteří při nezdařeném návratu z obřadu uváznou v rozblácené oranici. Věděli byste, jak se tak trochu pozapomenutý titul ve filmografii Ivy Janžurové jmenuje? Budiž nápovědou, že odkazuje ke slavnému románu J. D. Salingera.

Co chytneš v žitě
Zdroj: ČT

8. Jaroslav Dietl mimo jiné napsal seriál o životě a snění řezníka Rudolfa a jeho rodiny. V Písni pro Rudolfa III. se snům oddávala i patnáctiletá Šárka, kterou hrála tehdy téměř třicetiletá Iva Janžurová. Vysílání skončilo pod nátlakem doby, kdy Československu nebylo zrovna do zpěvu, po okupaci v srpnu 1968. Jen částečně (a navíc místy němý) se dochoval například šestý díl, vysílal se totiž tenkrát živě. Přinesl mimo jiné záběry na Martu Kubišovou a Ivu Janžurovou, jak odchytily předního politika, aby mu v tíživé situaci vyjádřily květinou a políbením podporu…. Kdo byl onen politik?

Píseň pro Rudolfa III.
Zdroj: ČT

9. Na začátku milénia natočila Iva Janžurová krátce po sobě dva filmy v režii Alice Nellis. Nejprve lyrickou komedii z prostředí volební komise Ene bene, poté tragikomedii o rodině Výlet. V obou si Janžurová zahrála matku své skutečné dcery Theodory Remundové. Ve Výletě se do obsazení přidala i její druhá dcera Sabina. Filmová rodinka se nasouká do aut, aby z Rakovníka na Slovensko dovezla otcovu… (doplňte).

Výlet
Zdroj: ČT

10. Dámské návštěvy jsou zakázány, přesto mladý pan Mulligen propašuje do svého pokoje slečnu Andělu. Jenže ráno není už tak snadné dostat ji ven. Rozverná komedie Jiřího Krejčíka z roku 1967 vznikla podle stejnojmenné a s oblibou uváděné divadelní hry. Uváděl ji mimo jiné pražský Činoherní klub, kde se Iva Janžurová v roli Anděly střídala s Jiřinou Jiráskovou. Jak se hra i film jmenují?

Pension pro svobodné pány
Zdroj: ČT

11. Zatím poslední velkou rolí Ivy Janžurové je penzionová učitelka Marie, která se rozhodne vzít spravedlnost do vlastních rukou. Lokálnímu gaunerovi se postaví s vehemencí, kterou možná překvapí i sebe. Nicméně její plán komplikuje, že vražda je složitá jak morálně, tak prakticky. Ve filmu Radka Bajgara se Iva Janžurová představila jako Teroristka. Tipnete si, co se musela kvůli této roli naučit?

Teroristka
Zdroj: ČT