Začíná jubilejní Zlín Film Festival. Vrací se do minulosti i do budoucnosti

Začíná šedesátý Zlín Film Festival (zdroj: ČT24)

Pošedesáté se ve Zlíně koná mezinárodní festival filmů pro děti a mládež, i když kvůli pandemii covidu-19 o čtvrt roku později, než je obvyklé. Jubilejní ročník se od 4. do 10. září zaměřuje na téma „2020: Návrat do budoucnosti“. Zároveň se ohlíží za festivalovou historií. Program nabízí 315 snímků z celého světa.

Soutěžní kategorie rozdělují tituly na celovečerní filmy pro děti a mládež, evropské režijní debuty, dokumenty pro děti a mládež, animovanou tvorbu a studentské počiny. Přes sto padesát filmů uvádí festival v premiéře. Už dopolední zahájení patřilo světové premiéře české výpravné pohádky Největší dar. V pátek večer se českým divákům poprvé představí australský rodinný příběh Život jako abeceda. 

Premiérami, a to zejména soutěžními, zaplnila přehlídka i celý víkend. Podle prezidenta festivalu Čestmíra Vančury tak chce tvůrce podpořit v době, která je pro kinematografii komplikovaná. „Velmi si přejeme, aby zlínské publikum pomohlo otevřít úspěšnou cestu těchto filmů ke svým divákům,“ uvedl.

Rozšířená realita není sci-fi

Mimo soutěž zařadili pořadatelé tituly spojené tématem „návratu do budoucnosti“. Zahrnuli sem dokumenty o vědě a technice, hrané sci-fi filmy pro děti a mládež a sekci věnovanou speciálním efektům. Některé snímky, jako třeba Metropolis nebo 2001: Vesmírná odysea doplní odborný výklad. Připraveny jsou také besedy s tvůrci vizuálních efektů či trikovým specialistou.

Návštěvníci si navíc mohou stáhnout mobilní aplikaci, která jim umožní vstoupit do rozšířené reality. „Na různých místech festivalu jsme rozmístili atraktivní obsah mapující nejen šedesátiletou historii festivalu, ale také aktuální informace ze současnosti,“ upřesnila výkonná ředitelka festivalu Jarmila Záhorová.

Ceny pro ČT edu i Elišku Balzerovou

Při zahájení Zlín Film Festival udělí novou cenu „Za popularizaci vědy mezi mládeží“. Náleží České televizi za vzdělávací portál ČT edu. „V době pandemie koronaviru a uzavření škol zřídila Česká televize ve velmi krátké době vzdělávací portál, který nabízí přes 3 000 krátkých vzdělávacích videí přizpůsobených nejenom dětem předškolního věku, ale i žákům základních a středních škol,“ oceňuje umělecká ředitelka Markéta Pášmová.

Známá je i osobnost, která letos převezme cenu za mimořádný tvůrčí přínos. Jasnou volbou podle pořadatel byla herečka Eliška Balzerová, rodačka ze Vsetína. 

Zlínský festival patří především dětským divákům, součástí je ale i Zlín Industry Days pro odborníky a filmové profesionály. Tradiční už je doprovodný salon filmových klapek, které opět výtvarně pojednaly známé osobnosti a které jsou určeny pro benefiční aukci. 

Na festival jen s registrací a rouškou

Počítat je třeba s dodržováním protikoronavirových opatření. „Kinosály pro školní projekce jsou upraveny. Na představení přijde vždy jen příslušná škola, aby se děti nemíchaly. Na představeních, kde bude nad sto osob, budou všichni vyzváni, ať si nasadí roušky. Všude jsou dezinfekce,“ upřesnila tisková mluvčí Kateřina Martykánová. Z bezpečnostních důvodů je také většina programu pro veřejnost přístupná pouze po on-line registraci.