Román Šikmý kostel se přiklání ke ztraceným osudům z Karviné. Většina je reálných, říká autorka

Román Šikmý kostel vypráví osudy obyvatel zaniklé Karviné (zdroj: ČT24)

K nejčtenějším tuzemským titulům patří aktuálně románový debut Karin Lednické. Příběh zasadila do původní Karviné, ztraceného města, které pohřbila důlní činnost a připomíná ho už jen hřbitov a nakloněný svatostánek. Šikmý kostel dal také románové kronice název.

Karin Lednická nejprve psala povídky jen do šuplíku, když ale na karvinském hřbitově potkala ženu, která jí vyprávěla příběh svých prarodičů, rozhodla se pro román. „Většina osudů je v něm reálných, protože i ty, které jsem si vymyslela, vycházejí z toho, co se stát mohlo,“ poznamenává autorka.

Přesně jako tehdy

Historická fakta a vzpomínky pamětníků sbírala několik let. Další roky pak psala knihu, zajímaly ji i nejmenší detaily. „Postavy z knihy Karin Lednické jsou velmi reálné a popis života v hornické kolonii odpovídá přesně situaci, jaká v karvinském revíru byla,“ oceňuje historik Daniel Korbel ze Slezské univerzity v Katovicích. 

Spisovatelka si prý sama ještě pamatuje části staré Karviné, dvacetitisícového města, které zaniklo kvůli poddolování a jehož ruiny pohltila příroda. „Byly tady zbytky domů, které byly velmi smutné a už čekaly jen na demolici.  A uprostřed stál kostel, který se nedal přehlédnout,“ popisuje Lednická zaniklý obraz.

Tragédií to začíná, konec ještě není napsán

Román začíná důlní tragédií z roku 1894. „Během jediné noci zemřelo 235 havířů, což na dvě generace ovlivnilo život v celém kraji,“ připomíná neštěstí autorka románu. Pomník na místním hřbitově je smutným dokladem, že některé rodiny ztratily v okamžiku i více mužských příbuzných. Zůstaly ženy a děti. Čekal je, stejně jako románové postavy, tvrdý život v kraji, kde kostel byl stejně důležitý jako šachta a jako lék na bolavou duši sloužil alkohol. 

Knižní osudy prozatím končí v roce 1921. Přestože už bylo tři roky po válce, na Těšínském Slezsku se stále bojovalo o území mezi Poláky a Čechoslováky. „Román s tak dobrým příběhem, jaký napsala Karin Lednická, způsobí, že tisíce lidí na české straně se o těchto událostech více dozví,“ věří historik Korbel. Šikmý kostel se ale dočká i polského překladu.

Úspěšná prvotina je úvodem zamýšlené trilogie. Druhý díl už autorka dopsala. Jeho děj začne jen týden poté, kdy čtenář románové postavy opustil, a skončí v roce 1945.