Pražská knihovna už nabízí ke stažení přes dva tisíce knih. Hitem koronavirové krize se stala Bílá nemoc

Na začátku koronavirové krize výrazně stoupl počet stažených e-knih ze stránek Městské knihovny v Praze. Tamní odbor knihovních fondů zaznamenal v březnu víc než čtyřnásobný zájem než ve stejném měsíci loni. Knihovna proto nakupuje víc e-knih a větší množství titulů také v reakci na zájem lidí sama digitalizuje. Ve druhém čtvrtletí letošního roku přibylo v knihovně 180 nových e-knih, loni to bylo za stejné období 70. Nejstahovanější knihou ve stavu nouze byla Bílá nemoc Karla Čapka.

Zájem o e-knihy podle Vojtěcha Vojtíška z odboru knihovních fondů Městské knihovny v Praze roste dlouhodobě, ve stavu nouze byl však mimořádný. „V období března a dubna to byl ovšem enormní a dosud nevídaný meziroční nárůst – v březnu 432% a dubnu 246% nárůst stahování v porovnání se stejnými měsíci minulého roku,“ upřesňuje Vojtíšek s tím, že květen už byl na víceméně očekávaných 158 procentech roku 2019.

Knihovna období stavu nouze víc využila k rozšiřování fondu e-knih. Vedení zapojilo do digitalizace zaměstnance z dočasně zavřených oddělení a poboček.

Pražská knihovna nakupuje jednak hotové e-knihy od nakladatelů, dále skenuje tištěné tituly a také e-knihy sama produkuje. Ve druhé čtvrtině letošního roku přibylo na stránky MKP 180 nových e-knih, loni to bylo za stejné období 70. Z celkového počtu 180 pak jen v březnu knihovna sama vyprodukovala 40 e-knih, loni to bylo ve stejném měsíci 21.

Velkou část nově zpřístupněných knih představují knihy z povinné četby maturantů. Ty také vévodí žebříčku nejstahovanějších knih ve zmiňovaném období. Nejoblíbenější e-knihou stavu nouze byla Bílá nemoc Karla Čapka, za ní následovala vysokoškolská učebnice chemie v angličtině od Paula Flowerse, třetí nejstahovanější byl Molierův Lakomec.

Celkem měla MKP ke konci července 2075 e-knih. Digitalizace začala v Městské knihovně v Praze v roce 2009.