Nehrál si na celebritu. Na Gotta vzpomínají i ve „Svaťáku“, kam jezdil na prázdniny

Nejen v katedrále sv. Víta, v areálu Pražského hradu a jeho blízkosti se 12. října lidé loučili s Karlem Gottem. Zesnulého zpěváka si připomněli i například v Újezdu u Svatého Kříže, kam populární umělec léta jezdil, a kde tak na něj místní mají osobní vzpomínky.

Do vesničky na Rokycansku, kde žije necelých 250 obyvatel, se Karel Gott opakovaně od dětství vracel. Nejprve za prarodiči, později za příbuznými a přáteli. Místní ho tak vnímají nejen jako celebritu, ale poznali ho prý i jako mladého kluka s kytarou a později skromného a laskavého muže.

U Gottovy lípy

K uctění zpěvákovy památky se obyvatelé „Svaťáku“, jak obci říkají, sešli u takzvané Gottovy lípy. Na návsi u kostelíka ji vysadili před několika lety, když zpěvák onemocněl rakovinou. Chtěli mu tak vyjádřit sílu a podporu. U příležitosti posledního rozloučení na tomto místě na Gotta zavzpomínaly zhruba dvě stovky lidí. Pietu dokreslily nahrávky jeho písní.

Újezdští si svého slavného občasného souseda připomněli také probíráním fotografií, které s ním během let pořídili. Od černobílých snímků z mládí po otevření dětského hřiště, na které přispěl před několika lety čtvrt milionem korun. 

„Karel Gott si nehrál na nic. Na žádnou celebritu, Karel Gott byl úžasný člověk, který kdykoliv šel po obci, s každým se pozdravil, s každým se zastavil,“ oceňuje starostka Alena Manková. Zpěvák podle ní zůstane natrvalo v srdcích místních lidí.

Veřejnost se s Gottem loučila na Žofíně i před Vítem

Sobotní zádušní mše v katedrále sv. Víta byla jen pro zvané, následovalo ještě rozloučení jen v kruhu nejbližších, pravděpodobně v motolském krematoriu. Místo posledního odpočinku Karla Gotta ale známo není.

Přímý přenos ze svatovítského rekviem mohli zpěvákovi fanoušci sledovat na velkoplošných obrazovkách přímo před katedrálou nebo na Hradčanském náměstí. S Gottem se veřejnost mohla rozloučit zejména v pátek v pražském paláci Žofín, kam se mu přišlo poklonit zhruba 49 tisíc lidí. Lidé se ale s Gottem loučili i na mnoha dalších místech v Česku, mimo jiné v Plzeni, Brně, Ústí nebo Orlové.

V Praze je v sobotu možné Gotta uctít ještě také na pietním místě v Kinského zahradě, lidé stále chodí k jeho vile na Bertramce. Na den posledního rozloučení vyhlásila vláda státní smutek. Vlajky na úřadech nebo školách jsou tedy spuštěné na půl žerdi, případně jsou na držácích umístěny černé prapory. 

Události: Česko drželo státní smutek za Karla Gotta (zdroj: ČT24)