Už z hor zní zvon. Svatovítské rekviem vyprovodilo Karla Gotta na věčnost

Zádušní mší v katedrále sv. Víta pokračovalo první víkendový den poslední loučení s Karlem Gottem, který zesnul 1. října. Obřad se konal za účasti nejvyšších státních představitelů. Ze zpěvákových kolegů a přátel ke sbohem přispěli například Jiřna Bohdalová, Dagmar Havlová, Jiří Bartoška či Vojtěch Dyk. Po zádušní mši se konalo ještě poslední rozloučení v kruhu nejbližších v motolském krematoriu v Praze.

Měl „dar krásného hlasu, umění interpretace a úsměv spojený s noblesou, kterými naplňoval radostí miliony posluchačů doma i v cizině,“ připomněl pražský arcibiskup Dominik kardinál Duka, který zádušní mši ve svatovítské katedrále vedl.

„Uznával hodnoty, které činí lidský život krásným a bohatým. A často mu jeho svědomí kladlo otázky, na které hledal odpovědi,“ připomněl Duka a zmínil jeden ze zpěvákův posledních rozhovorů, který poskytl České televizi. Kritikům Gottova konání Duka vzkázal, že nemají právo nahrazovat svým vlastním soudem boží soud. „Nesuďte, abyste nebyli souzeni,“ připomněl Ježíšova slova.

Zádušní mše za Karla Gotta (zdroj: ČT24)

Při mši vystoupili Jiřina Bohdalová, Lucie Bílá nebo Štefan Margita

Na úvod zádušní mše zaznělo rekviem Pokoj věčný, dej jim, pane. Z uměleckých osobností jako první předstoupila zpěvačka Eva Pilarová, aby četla z druhé knihy Makabejské. Přímluvné modlitby pronesli bývalá první dáma Dagmar Havlová a herec Jiří Bartoška.

Duchovní písně zazpívali Lucie Bílá a Eva Urbanová i Štefan Margita a Vojtěch Dyk. Zněly například skladby Ave Maria od Franze Schuberta, Panis angelicus od Césara Francka, Pie Jesu z rekviem Andrewa Lloyda Webera či žalm Hospodin jest můj pastýř zhudebněný Antonínem Dvořákem.

Lucie Bílá zpívá Ave Maria při zádušní mši za Karla Gotta (zdroj: ČT24)

Na Karla Gotta při mši zavzpomínala také herečka Jiřina Bohdalová, kterou podle jejích slov pojilo se zpěvákem dlouholeté přátelství a s níž si navzájem slíbili, že na pohřbu tomu druhému promluví ten, kdo svět opustí dříve. „Jeho slovo vždycky platilo. Vyznával celoživotně pevný řád, vážil si svého talentu a nepromarnil ani minutu,“ uvedla Bohdalová ve smuteční řeči.

 „Byl ale také člověk z masa a kostí. Mnohokrát se mýlil, padl a znovu vstal. Častokrát naletěl podvodníkům, ale také častokrát pomohl potřebným, aniž čekal na poděkování. Karel Gott byl totiž hodný a slušný člověk. Odešel vyrovnán a smířen od uklizeného stolu,“ nepochybuje herečka.

Na závěr mše zněl zvon Zikmund i Gottův hlas

Eucharistie, tedy chléb a víno, které slouží při mši jako obětní dary, přinesly zdravotní sestry ze Všeobecné fakultní nemocnice v Praze, které se o Karla Gotta staraly v době jeho nemoci. Předstoupil také přednosta tamní I. interní kliniky Marek Trněný a přečetl úryvek z Davidova žalmu, který prý zesnulému v posledních dnech na jeho přání předčítal.

Poslední slova pronesl farář Zbigniew Czendlik. Mise Gotta na zemi podle něj nekončí, bude pokračovat skrze jeho písně. Boha požádal, aby Gottovi vybral nejlepší kapelu a s odkazem na jeden ze zpěvákový hitů dodal, ať si společně s ním osladí kávu o trochu víc.

Události: Česko se rozloučilo s Karlem Gottem (zdroj: ČT24)

V závěru mše se rozezněl největší katedrální zvon Zikmund a jeho zvuk provázel čestnou stráž, která vynesla rakev z katedrály boční lodí, za doprovodu blízkých. Zároveň zpěváka na poslední cestě doprovodila nahrávka písně Už z hor zní zvon, původně tradiční gospel Amazing Grace.

Následně čestná stráž uložila rakev do pohřebního vozu, který projel kolem míst určených pro veřejnost. Kde bude Karel Gott pohřben, se zatím stále neví.

Ve Vítovi jako ve venkovském kostelíčku

„Z liturgického pohledu je tento obřad všude stejný, ať je to zpěvák, prezident, nebo poslední babička na vesnici, všem církev prokazuje stejnou poctu,“ uvedl ke mši ceremoniář pražského arcibiskupství Vojtěch Mátl. „Každý pohřeb se ale snažím nastavit i tak, aby odrážel život osobnosti, která zemřela,“ dodal zároveň.

Do katedrály bylo možné vstoupit jen s pozvánkou. Z politiků se smutečního obřadu účastnil prezident Miloš Zeman či premiér Andrej Babiš. Projev prezident nepřednesl. Přijel také slovenský premiér Peter Pellegrini. Se svým uměleckým kolegou se loučili mimo jiné zpěvačka Hana Zagorová, zpěvák a skladatel Janek Ledecký, herec Boleslav Polívka či moderátor Leoš Mareš. Mezi smutečními hosty byli i fotbalista Antonín Panenka nebo hokejista Jaromír Jágr. 

Kdo pozvánku neměl, mohl obřad sledovat na obrazovce buď na Hradčanském náměstí, nebo přímo před katedrálou na III. nádvoří, kde po mši hrály Gottovy písně. Na Pražský hrad – s výjimkou Královské zahrady – se nedostali ani běžní turisté. Od rána byl celý areál pro veřejnost uzavřen, a to až do 14 hodin.

Loučení s Gottem je dnem státního smutku

Veřejnost se mohla s oblíbeným zpěvákem přijít rozloučit v pátek do paláce Žofín. Poklonit se zesnulému mělo možnost padesát tisíc lidí. V Praze je možné Gotta uctít také na pietním místě v Kinského zahradě, lidé stále chodí k jeho vile na Bertramce. V pátek se s Gottem lidé loučili také na mnoha dalších místech v Česku.

Celý den drží Česko za Karla Gotta státní smutek. Vlajky na úřadech nebo školách jsou tedy spuštěné na půl žerdi, případně jsou na držácích umístěny černé prapory. V některých městech, například v Ostravě, zhasly v předvečer posledního loučení jinak osvětlené dominanty.