Na Žofín se s Karlem Gottem přišlo rozloučit téměř 50 tisíc lidí

Za velkého zájmu veřejnosti se v pátek v pražském paláci Žofín na Slovanském ostrově konalo poslední rozloučení se zpěvákem Karlem Gottem, který zemřel minulý týden po těžké nemoci. K rakvi od rána postupně přicházeli lidé a pokládali květiny. Rozloučení, které se odehrálo bez komplikací, skončilo krátce před půlnocí. Přišlo zhruba 49 tisíc lidí, uvedl provozní ředitel paláce Jan Hrubý.

Před ranním otevřením sálu se fronta čekajících vinula od Žofína přes most Legií až na druhý břeh Vltavy. Do síně se nakonec dostali všichni zájemci, kteří vystáli frontu. Čekací doba se pohybovala průměrně kolem dvou hodin. Vzpomínková akce se podle organizátorů i policie uskutečnila bez komplikací v poklidné a důstojné atmosféře.

Jediný zádrhel celé akce se odehrál po 20:00, kdy policisté na Janáčkově nábřeží zahradili konec fronty a za plotem zůstalo stát ještě asi 200 až 300 zájemců. Někteří se rozhodli jít uctít Gottovu památku do Kinského zahrady, kde bylo také zřízeno pietní místo, jiní zůstali na místě a nakonec se i oni do žofínského paláce podívali.

Květiny, písně i fotografie

Rozloučení se konalo přímo ve Velkém sále žofínského paláce. Rakev stála na pódiu, zdobilo ji květinové srdce od manželky Ivany s nápisem „Miluji tě navždy“, dále byl na pódiu umístěn květinový houslový klíč a česká vlajka, vedle níž bylo vystaveno i Gottovo vyznamenání za zásluhy I. stupně, které zpěvák v roce 2009 obdržel od tehdejšího prezidenta Václava Klause.

Události: Poslední rozloučení s Karlem Gottem (zdroj: ČT24)

Nad rakví visela velká černobílá fotografie zpěváka. Z paláce pak zněly Gottovy písně, hudební výběr dodala k této příležitosti podle dřívějšího vyjádření organizátorů rodina zesnulého. Atmosféru doplnily Gottovy šlágry i méně známé písně a skladby v němčině. Do sálu lidé vcházeli vyhrazeným koridorem, před pódiem s rakví pokládali květiny a krátce se zastavovali.

Po stranách pódia stáli vojáci a čtyři muži napomáhali plynulému postupu smutečních hostí, pomáhali například umisťovat květiny. Většina lidí měla drobnou kytičku, někteří ale přinášeli i veliké kytice. Kvůli velkému množství pořadatelé květiny postupně odnášeli z pódia, aby tam nově příchozí mohli klást další. Květiny postupně zaplnily všechny stoly uprostřed sálu, kde ráno byly pouze pověšeny věnce. 

Po uzavření smutečního místa v paláci Žofín budou květinové dary převezeny do Kinského zahrady na Praze 5, kde bylo také zřízeno pietní místo. Pokud bude příznivé počasí, měly by tu být vystaveny dva dny.

Další portrét zpěváka byl umístěn v přízemí, kudy lidé odcházeli a kde se mohli u fotografie také sami vyfotit. Mnozí přicházeli do síně s telefonem v ruce připraveni pořizovat snímky.

Podle provozního ředitele paláce Žofín Jana Hrubého ovšem takové chování někteří i kritizovali. „Myslím, že selfie u takové věci by být neměla,“ poznamenal. Po odchodu z paláce Žofín pak lidé ještě venku čekali ve frontách, aby se mohli zapsat do některé ze čtyř kondolenčních knih.

Přítomnost vojáků u rakve připomínala, že vláda rozhodla o státních poctách pro Karla Gotta. V sále se vystřídaly dvě osmičlenné směny. U rakve stála vždy dvojice příslušníků čestné stráže Armády České republiky, měnily se v půlhodinových intervalech.

Lidé chválí organizaci smutečního aktu, kritika míří na Kremlíka

Před Slovanským ostrovem někteří lidé už od čtvrtečního večera nocovali na skládacích stoličkách. První přišli dokonce už ve čtvrtek odpoledne, další se podle hlídkujících policistů trousili celou noc, s větší intenzitou pak po 4:00. Do paláce přitom bylo možné vstoupit až po osmé.

Kvůli pietě na Slovanském ostrově pracovníci Správy služeb hlavního města už v noci na pátek postavili od Újezdu přes most Legií koridor pro lidi směřující na Žofín a zátarasy v ulicích směřujících k Masarykovu nábřeží, které bylo v pátek pro obvyklý provoz uzavřené.

Cesta na Žofín pro účastníky piety
Zdroj: ČT24

Na zdravotní stav příchozích dohlíželi také dobrovolníci Českého červeného kříže. Na místo dorazili už ve čtvrtek ve 23 hodin. Své stanoviště mají na boku budovy Národního divadla směrem k řece. Starají se především o to, aby lidé stojící ve frontě neprochladli. Rozdávali jim proto čaj. Od čtvrtka do páteční páté odpoledne ho do kelímků rozlili 400 litrů.

Za velmi poklidné označili poslední rozloučení s Karlem Gottem pražští policisté i záchranáři. „Pomohli jsme dvěma lidem, jeden z nich byl účastník akce. Jednalo se o ženu s úrazem kolene,“ sdělila mluvčí pražské záchranné služby Jana Poštová.  

I dopravní situace v okolí byla spíše klidná. „Jsme rádi, že lidé uposlechli výzev, nejezdili k Žofínu autem a využili metro k Andělu,“ uvedla mluvčí pražské policie Eva Kropáčová. 

Také většina dotázaných fanoušků byla s organizací spokojena. Gottova obdivovatelka, která přijela z Ústí nad Labem, upozornila, že jí pořadatelé poskytli i ochranu proti zimě a cesta i čekání podle ní stály za to.  

Kritiky se však dočkal ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO), který využil služební ministerský vůz, aby se dostal na poslední rozloučení s Gottem, aniž by musel čekat ve frontě.

Premiér Andrej Babiš (ANO) označil takové chování za nepřijatelné. „Pan ministr má být v práci a rozloučit se mohl večer. Navíc, pokud vím, má pozvání na sobotu,“ uvedl předseda vlády s odkazem na sobotní zádušní mši ve svatovítské katedrále. Kremlík se na Twitteru omluvil.

V sobotu se v katedrále svatého Víta na Pražském hradě uskuteční zádušní mše za zesnulého zpěváka. Pozvány jsou stovky hostů. Vláda vyhlásila na den Gottova pohřbu státní smutek. Pražský hrad se kvůli poslednímu rozloučení s populárním zpěvákem částečně veřejnosti uzavře. Pro turisty se nejnavštěvovanější česká památka znovu otevře od 14:00. Katedrála, kde se pieta uskuteční, bude uzavřena po celý den. Veřejnost bude moci církevní obřad sledovat v areálu Hradu na třetím nádvoří.