Zaorálek zrušil výběrové řízení na ředitele Národní galerie. Nechce jen zalepit díru

Ministr kultury Zaorálek ruší a přezkoumává rozhodnutí svého předchůdce (zdroj: ČT24)

Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) se rozhodl zrušit výběrové řízení na ředitele Národní galerie Praha. Zaorálkův předchůdce Antonín Staněk (ČSSD), jenž bývalého ředitele NG Jiřího Fajta odvolal, takový postup prý schvaluje. Zaorálek zahájí i přezkum dalšího Staňkova rozhodnutí, podle něhož už Hadí lázně v Teplicích nejsou kulturní památkou.

Zaorálek jako důvod svého rozhodnutí ohledně Národní galerie uvedl, že vyhlášené řízení bylo nedostatečné. „Vypsání nového řízení není věc, která by se dala udělat za několik týdnů. První věc je, že jsem to zrušil. Druhá, že se obracím na některé experty, abychom se začali bavit o parametrech,“ vysvětlil. Zásadní je prý pro něj dlouhodobá perspektiva galerie.

Staněk i Zaorálek se shodují: Nevyplatí se spěchat

Do zrušeného výběrového řízení se podle Zaorálkových slov zatím nikdo nepřihlásil, což prý potvrzuje, že zřejmě nebylo v pořádku. „Nepřipouštělo zásadní debatu, kam by měla směřovat Národní galerie,“ uvedl ministr s tím, že jen mělo „rychle zalepit díru“. Nové řízení by mělo být dostatečně široké a mít mezinárodní charakter. „Toto není věc, ve které se vyplatí spěchat,“ domnívá se.

Předchozí ministr kultury Antonín Staněk Zaorálkovo rozhodnutí podporuje, květnový tlak vedení sociální demokracie na rychlé vypsání řízení byl prý nesmyslný. Staněk odvolal bývalého ředitele galerie Jiřího Fajta v polovině dubna, svůj postup zdůvodnil závažnými hospodářskými pochybeními. Tento krok vedl k protestům ze strany odborníků a byl počátkem úvah o jeho odchodu z funkce.

Vedení ČSSD 9. května Staňkovi uložilo, aby do konce měsíce připravil výběrové řízení na nového ředitele a pokusil se tak zklidnit situaci. „Souhlasím s Lubomírem Zaorálkem, že půjde o velmi složitý proces,“ napsal Staněk na Twitteru.

Po Fajtově odvolání instituci vedl krizový manažer Ivan Morávek. Jeho angažování bylo dočasné, vyhodnotit měl personální a ekonomickou situaci galerie a připravit další kroky. Poté ho měl nahradit ředitel, který projde výběrovým řízením.

Původně chtělo ministerstvo kultury znát jméno vzešlé z konkursu v únoru příštího roku, po Zaorálkově aktuálním rozhodnutí zatím není jasné, kdy by Národní galerie mohla mít řadného ředitele. Podle Jana Chmelíčka z tiskového oddělení ministerstva už Zaorálek jedná s experty, kteří by mu měli pomoci nové výběrové řízení vypsat. O změně v dočasném vedení NG prý ministr zatím neuvažuje.

Na řadě je Olomouc a Hadí lázně

V pátek se Zaorálek vypraví do Olomouce, kde chce řešit situaci po odvolání šéfa tamního Muzea umění Olomouc (MUO) Michala Soukupa. Toho Staněk odvolal společně s Fajtem. Na šéfa MUO vypsal Staněk konkurz již počátkem července, zástupci muzea ale uvedli, že vypsání konkurzu považují za předčasné, Soukupovo odvolání podle nich není platné.

Zaorálek navíc oznámil, že chce přezkoumat i další rozhodnutí svého předchůdce týkající se Hadích lázní. Staněk poslední den v ministerském křesle rozhodl, že tento teplický lázeňský komplex není kulturní památkou, a vyšel tak vstříc developerovi Jaroslavu Třešňákovi. „Nic nepředjímám. Podstata je, že v této věci bude proveden přezkum,“ přislíbil Zaorálek.

Chmelíček doplnil, že kauzu znovu posoudí rozkladová komise ministerstva kultury. Zaorálek už jí položil několik dotazů, na základě nového rozkladu pak v tomto druhoinstančním řízení rozhodne. Ministr prý chystá ještě personální změny, přesnější informace zatím nejsou známy.