Třešňák, majitel Hadích lázní, platí v regionu za mocného a kontroverzního byznysmena

Reportéři ČT: Exministr Staněk pomohl poslední den ve funkci významnému sponzorovi Zemanovy prezidentské kampaně (zdroj: ČT24)

Antonín Staněk (ČSSD) poslední den ve funkci ministra kultury učinil několik překvapivých rozhodnutí a jedno z nich se týkalo teplických Hadích lázní, jimž odebral památkovou ochranu. Pomohl tak podnikateli ze severních Čech Jaroslavu Třešňákovi, který patřil k významným sponzorům prezidentské kampaně Miloše Zemana a o němž ředitel Nadačního fondu proti korupci Karel Škácha mluví jako o kmotrovi ze staré doby. Kauzu v souvislostech mapují David Havlík a Hanuš Hanslík z Reportérů ČT.

Jaroslav Třešňák je dnes šestapadesátiletý podnikatel ze severočeských Teplic, který vlastní desítky firem a má za sebou mnoho stavebních projektů v českých regionech. Přinejmenším po jednom z nich ale zbyly stomilionové dluhy a několika Třešňákovým manažerům za ně hrozí vězení.

Zkrachovalé firmy, dříve patřící do Třešňákova holdingu, zůstaly dlužné i státu. Přesto mu jeden z nejvyšších státních představitelů – odcházející ministr kultury Antonín Staněk ze sociální demokracie – poskytl neobvyklou pomoc.

Do čela resortu Staněk nastupoval mimo jiné s prioritou péče o kulturní památky. V rozporu s tím ale v poslední den své ministerské funkce významnou stavbu ze seznamu památek vyřadil: Hadí lázně v Teplicích, které patří právě Jaroslavu Třešňákovi.

Klasicistní budova po několika přestavbách přestala sloužit svému původnímu účelu na přelomu tisíciletí. Třešňákova společnost JTH ji pak koupila v roce 2006. 

Sám Jaroslav Třešňák byl v posledních prezidentských volbách na seznamu nejvýznamnějších sponzorů Miloše Zemana. Nechal tehdy vytisknout a distribuovat po celé republice letáky s názvem „Ještě jeden životní příběh Miloše Zemana“.

Podle seznamu přispěvatelů na Zemanovu kampaň za to zaplatil přes tři miliony a dvě stě tisíc korun. A byl to právě prezident, kdo ministra Staňka držel ve funkci ještě dva měsíce poté, co jeho odvolání navrhl předseda vlády.

„Dle našeho názoru to neukazuje na nic jiného, než že je zde nějaká domluva, že to je nějaká forma klientelismu, něco za něco. Je to samozřejmě na hranici toho, co je a co není korupce. Ve chvíli, kdy někdo něco udělá a někdo udělá něco za to, tak je velmi obtížné vyhodnotit to jako korupční jednání,“ říká ředitel Nadačního fondu proti korupci Karel Škácha. Podle jeho slov se okolo Hradu pohybují různí lobbisté, kteří podobné věci za prezidenta zařizují. 

Vyhodnocujeme Jaroslava Třešňáka jako člověka, který v této části země dlouhodobě působí, a považujeme ho za jednoho z takových regionálních kmotrů ještě ze staré doby. Víme, že se sám Třešňák chlubí tím, že ho Miloš Zeman podporuje. Že ho vozí na veškeré své zahraniční cesty.
Karel Škácha
ředitel Nadačního fondu proti korupci

Mezi sponzoringem prezidenta Zemana a nedávnou pomocí prezidentem podporovaného ministra Staňka právě Třešňákovi vidí ředitel protikorupčního fondu jasnou souvislost. „Tohle je dle našeho názoru jeden snad z posledních příkladů toho, jak tito regionální kmotři mají svoji moc pevně v rukou a dělají si v podstatě, co chtějí,“ soudí Škácha.

Případ Hadích lázní

Třešňák se s památkáři několik let dohadoval, jakým způsobem zchátralé Hadí lázně zrekonstruovat. Podle posledního plánu, který představil letos v únoru, chtěl objekt přestavět na léčebnu pro děti. Zamýšlel toho dosáhnout zbouráním původní historické stavby a vystavěním nových o několik metrů dál.

Památkáři se podle slov ředitele pobočky v Ústí nad Labem Petra Hrubého obraceli na Třešňáka ještě v dubnu s nabídkou k jednání o možnosti realizovat verzi, kterou dříve napadali, jenže bez úspěchu. Místo jednání poslal Třešňák na ministerstvo kultury rozklad původně zamítavého stanoviska k vyjmutí lázní z památkové ochrany. A u ministra kultury uspěl.

obrázek
Zdroj: ČT24

Třešňákova žádost přitom na ministerstvu ležela pouze šest dní. Na úřad ji odeslal v době, kdy už Staněk, pokud by ho prezident odvolal ihned po požádání premiéra Andreje Babiše (ANO), neměl být vůbec ve funkci.

Když vyšla najevo Staňkova pomoc Třešňákovi, exministr kultury ji okomentoval na svém twitterovém účtu. Napsal, že památková ochrana Hadích lázní podle něho stále trvá, protože jsou uvnitř teplické památkové zóny, ale že v nich už není vlastně co chránit. Sejmutím ochrany pak podle svých slov odblokoval letitou patovou situaci.

Poslední slovo ještě nepadlo. Do situace se může vložit ombudsmanka

Památkáři mají o osud Hadích lázní obavy mimo jiné proto, že už s Třešňákem v Teplicích v minulosti řešili rekonstrukci secesních Městských lázní. V roce 2007 je Třešňák koupil jako kulturní památku. Na jeho návrh ministerstvo kultury status odebralo a Třešňák je na základě posudku statika nechal zbourat. Na místě zbyla jen díra v zemi a schodiště.

Staňkovo rozhodnutí ohledně Hadích lázní může zvrátit pouze žaloba k ochraně veřejného zájmu. Tu může podat buď Nejvyšší státní zastupitelství, nebo veřejný ochránce práv. Státní zastupitelství ve věci zatím žádný podnět neobdrželo. Ombudsmanka Anna Šabatová už ale potvrdila, že se případem bude zabývat. Prý se s kauzou v nejbližších týdnech seznámí.

Reportéři ČT se Jaroslava Třešňáka chtěli na celou záležitost osobně zeptat. Opět prý ale odcestoval do zahraničí, není k zastižení a nikdo jiný prý za něho k uvedeným tématům mluvit nemůže.

Poslední dobou tráví hodně času v Chorvatsku, kde jeho firmy staví luxusní hotelový komplex, který má být hotový už v příštím roce. Severočeský podnikatel se netají tím, že mu s realizací projektu pomohl prezident Zeman, když měl významné chorvatské politiky s miliardovým projektem u Rijeky seznámit.

  • Více informací a podrobností k aktivitám Jaroslava Třešňáka najdete v reportáži Davida Havlíka a Hanuše Hanslíka na začátku článku.