Filmová upoutávka týdne: Tom Cruise se vrátil za knipl stíhačky. Přilétá druhý Top Gun

„Konec je nevyhnutelný, Mavericku. Tobě podobní spějí k zániku,“ zazní v první upoutávce na pokračování filmu Top Gun. Tom Cruise ale opakovaně dokládá, že s akcí ve filmech jen tak neskončí. A i námořního pilota Mavericka, kterého hrál poprvé v roce 1986, čeká příští léto ještě alespoň jeden let.

Přes třicet let ve službě, ale žádné povýšení, natož penze. Pete Mitchell alias Maverick nadále zůstává pilotem se vším adrenalinem, který k tomu patří. Zřejmě mu ale připadne i nová úloha instruktora, zaučit by měl Bradleyho Bradshawa, syna svého zesnulého leteckého partnera. Konkrétní zápletku ale zatím produkující studio Paramount tají.

První upoutávku pak představil sám Tom Cruise na festivalu Comic-Con v americkém San Diegu. V pokračování filmu Top Gun, které popsal jako vyznání lásky k letectví, jsou prý vzdušné záběry „všechny pravé“. Při natáčení ostatně úzce spolupracovali i s americkým námořnictvem. „Chtěli jsme nabídnout zážitek toho, jaké to je sedět ve stíhačce,“ přiblížil herec.

Top Gun byl průlomem pro Cruise

Přestože se první Top Gun v roce 1986, kdy měl premiéru, stal v Americe komerčně nejúspěšnějším filmem, pokračování se hned nedočkal. Přitom právě pro Cruise šlo o zásadní počin, který ho posadil mezi hollywoodské hvězdy. Už předtím se objevil v Legendě Ridleyho Scotta nebo Riskantním podniku, ale žádný z předchozích projektů neměl takový úspěch jako Top Gun. A o dva roky později si už Cruise zahrál po boku Dustina Hoffmana v dramatu, který Akademie ocenila Oscarem za nejlepší film – Rain Man.

To byl ale jenom začátek Cruisovy kariéry. Sám se dočkal první ze tří oscarových hereckých nominací v roce 1990 za válečný snímek Narozen 4. července, od roku 1996 pak spojil svůj osud s akční sérií Mission: Impossible, která se loni dočkala už šestého dílu, aniž by ztrácela zájem diváků. Cruiseova filmografie je ale mnohem pestřejší – od spolupráce se Stevenem Spielbergem na sci-fi Minority report a Válka světů přes Spalující touhu Stanleyho Kubricka a Magnolii Paula Thomase Andersona po thriller Collateral, historickou Valkýru nebo komedii Tropická bouře.

Tom Cruise
Zdroj: Brent N. Clarke/ČTK/APInvision

Pokračování se nebrání, jak ukazuje nejen role Ethana Hunta v Mission: Impossible, ale i postava Jacka Reachera. Teď se k nim přidá Maverick z Top Gunu. O druhém díle se začalo mluvit už zhruba před deseti lety, postarat se o něj měl režisér původního snímku Tony Scott, ovšem jeho smrt v roce 2012 přípravy narušila. Místo něj nakonec režíruje Joseph Kosinski. Začínal jako autor reklam, do světa velkofilmů se přitom uvedl také pokračováním staršího filmu – Tron: Legacy.

Při práci na druhém celovečerním filmu Nevědomí se pak sešel s Tomem Cruisem. Už tam ho režisér nechal pilotovat futuristický letoun, nyní na něj zaměřil kameru ve skutečné stíhačce. Do kin doletí v červenci 2020.