Filmová upoutávka týdne: Na výlet po Evropě vyrazil Spider-Man. Měl čas i na Karlův most

Je to sotva měsíc, co kina uvedla Spider-Mana v hyperaktivní animované verzi ukazující hned několik podob této postavy, a už nový trailer láká na červencový hraný snímek Spider-Man: Daleko od domova, v němž si oblíbeného komiksového superhrdinu opět zahrál Tom Holland.

Diváci se letos opět dočkají hned několika komiksových blockbusterů. Jejich loňské výdělky totiž ukázaly, že lidi stále baví. Marvel má v plánu představit superhrdinku Captain Marvel a uvést rozuzlení série Avengers s podtitulem Endgame. Společně se studiem Sony pak pokračují i v dobrodružstvích jedné z nejznámějších komiksových postaviček, Spider-Mana, civilním jménem Petera Parkera.

Přestože se pavoučí muž stal v rámci loňského filmu Avengers: Infinity War jednou z obětí vymizení poloviny živých bytostí ve vesmíru, v letošním snímku Spider-Man: Daleko od domova vypadá čile a zdravě a vyrazil si se spolužáky na výlet do Evropy.

Podle první upoutávky bude nový spider-manovský film tak jako jeho předchůdce s názvem Spider-Man: Homecoming hodně vsázet na komediální rozměr středoškolského života. Využije také skutečné evropské lokace, obzvláště pro českého diváka bude mít sledování snímku další rozměr, protože filmaři byli jak v Praze, tak třeba v Liberci. Už v traileru je tak možné zachytit moment z pražského Karlova mostu.

Ovšem nevyhnutelně je výletní idyla narušena superhrdinskými povinnostmi. Spojnicí s dalšími marvelovskými filmy se stane postava Nicka Furyho v podání Samuela L. Jacksona, který v uplynulých deseti letech verboval jednotlivé členy týmu Avengers a tentokrát využije pomoci Spider-Mana, a to kvůli útokům obřích elementálů.

Tři tváře Spider-Mana

V prostředí komiksů baví pavoučí muž čtenáře už od začátku šedesátých let, do celovečerních filmů ale pronikl až s novým tisíciletím. Tam už vystřídal několik představitelů. Prvním byl Tobey Maguire, který ztvárnil Petera Parkera v trilogii od režiséra Sama Raimiho. První snímek měl premiéru v roce 2002, a počítá se tak mezi ty, které vlastně odstartovaly současný trend komiksových adaptací. Závěrečný díl trilogie se promítal v roce 2007.

Na další příspěvek do série si diváci počkali do roku 2012, kdy se postava dočkala takzvaného restartu. Diváci si znovu prožili stvoření slavného hrdiny, tentokrát s tváří Andrewa Garfielda. Na rozdíl od Maguirea se však dočkal jenom jednoho opakování role o dva roky později. Snímky totiž nenaplnily komerční očekávání a setkaly se i s horším hodnocením.

Tom Holland
Zdroj: Reuters/Mario Anzuoni

Studio Sony se následně dohodlo na vzájemné spolupráci s Marvelem, od kterého kdysi získalo práva na zfilmování Spider-Mana (ovšem z Marvelu se v posledních letech stalo svébytné a úspěšné filmové studio, které své superhrdiny raději adaptuje do filmu samo). Spider-Man se tak stal součástí i filmového universa po boku Iron Mana, Kapitána Ameriky nebo Black Panthera. Získal pak novou tvář – Toma Hollanda, který je pavoučím mužem dodnes.