Filmová upoutávka týdne: Marvel vysílá do boje novou superhrdinku. Vrací se kvůli tomu do 90. let

Studio Marvel letos se svými komiksovými tituly kraluje kasovním žebříčkům a v příštím roce nechce polevit. Kromě dalšího dílu v sérii Avengers uvede i novou postavu – superhrdinku Captain Marvel, která má sice pozemské kořeny, ale svou moc získala v mezihvězdném prostoru. V kinech odvypráví svůj příběh v březnu.

V letošním roce oslavilo studio Marvel deset let úspěšné štace napříč kiny uvedením filmů, které se staly buď nejvýdělečnějším snímkem v USA, nebo v celosvětovém měřítku. V Severní Americe to byl Black Panther, který utržil sedm set milionů dolarů, na globální úrovni šlo o třetí díl Avengers s podtitulem Infinity War, který překročil dvě miliardy dolarů. Jejich vítězství ve zbývajících týdnech nejspíš nepřekazí ani Aquaman, ani návrat Mary Poppins.

Dominance Marvelu nejen v komiksovém žánru, ale mezi blockbustery obecně, bude s velkou pravděpodobností pokračovat i v následujícím roce. Studio přitom vyzkouší něco nového – poprvé do kin vyšle film se superhrdinkou v ústřední roli. Silné ženské postavy sice nejsou v marvelovských filmech nic výjimečného – například hned jejich třetí film z roku 2010 Iron Man 2 představil agentku Natašu Romanovovou, ale samostatného filmu se dočká až postava Captain Marvel, civilním jménem Carol Danversová.

Film Captain Marvel
Zdroj: Facebook Captain Marvel

První upoutávky nabízejí střípky z jejího příběhu, který je oproti ostatním dosavadním marvelovským filmům zasazen do období devadesátých let. Carol Danversová pochází ze Země, kde vyrůstala a kde se stala armádní pilotkou, teď ale působí v elitním mimozemském týmu a ze svého pozemského života si na nic kloudného nevzpomíná. Svou minulost a identitu tak odhaluje, když se dostává zpět na Zemi, zatímco hrozí, že její rodná planeta bude zatažena do galaktického konfliktu mezi rasami Kree a Skrullů.

Z jednoho pokoje světovou celebritou

Role mocné hrdinky, která se divákům představí v březnu a která má výrazným způsobem zasáhnout i do dění očekávaného pokračování série Avengers v dubnu, se zhostila herečka Brie Larsonová. Ta svou kariéru v branži začala rozjíždět už v mladém věku, dlouho se ale nedostala k žádné zlomové roli.

Ta přišla teprve před třemi roky díky snímku Room. V něm ztvárnila unesenou dívku, která musí několik let snášet věznění v malém pokoji. Její únosce ji navíc znásilňuje, a tak během svého zajetí porodila i syna, který vůbec nezná normální život. Za roli v tomto psychologickém snímku si vysloužila oscarové ocenění.

Brie Larsonová
Zdroj: Neil Hall/Reuters

O dva roky později už Larsonová hrála jednu z hlavních rolí ve velkofilmu Kong: Ostrov lebek, který nově zpracovává starý námět o King Kongovi.

S Captain Marvel může produkční studio navázat i na komerční úspěch, kterého se loni dočkala komiksová hrdinka konkurenčního DC – Wonder Woman, která se v Americe stala nejúspěšnějším komiksovým filmem roku, s třetími nejvyššími tržbami po Star Wars a Krásce a zvířeti.