Jiná tvář Izraele. Tři fotografové odhalují pouliční podobu svaté země

Každodenní život v izraelských městech a rozmanitost izraelské společnosti ukazuje nová výstava v pražské galerii Leica. Jmenuje se Israeli Street Moments a představuje spíše sekulární Tel Aviv, zbožný Jeruzalém i obrázky z pouště a od Mrtvého moře. Momentky ze života svaté země na počátku 21. století pražskému publiku zprostředkovávají tři fotografové, které podle pořadatelů spojuje posedlost street fotografií.

Kurátorka Pavlina Schultzová, která se sama věnuje fotografii a před deseti lety do Izraele přesídlila, předkládá tvorbu klasika dokumentární fotografie, čtyřiasedmdesátiletého Alexe Levaca a dvou mladších tvůrců, kterým letos bylo 58 let, Gabiho Ben Avrahama a Ilana Ben Yehudy.

„Zaměřila jsem se na skupinu street fotografů, snažila jsem se nabourat stereotypní vnímání Izraele, jak ho lidé znají z fotografií z médií, kde převažuje konflikt,“ říká Schultzová. 

Vybrané fotografy podle kurátorky spojuje to, že ukazují jinou, lidskou stránku každodenní izraelské společnosti. Kromě Levaca, který je profesionálním a oceňovaným fotografem, jeho mladší kolegy spojuje i fakt, že se k focení dostali relativně nedávno a mají svá další povolání.

„Fotím každodenní život, chodím na trhy, na tradiční slavnosti a zachycuji tyto okamžiky. Hledám na ulicích surrealistické momenty, je to pro mě něco jako terapie,“ popisuje Gabi Ben Avraham.

Pracuje v softwarové společnosti, žije v Tel Avivu, který nikdy neopustil a který je předmětem mnoha jeho snímků. V 80. letech fotografoval na klasický filmový materiál, fotoaparát ale neměl 20 let v ruce, dokud mu před několika lety žena nevěnovala digitální.

Ilan Ben Yehuda pracuje jako grafický designér v módním průmyslu. Fotografovat začal před deseti lety, na výstavě má také snímky z telavivského pobřeží a z ultraortodoxní jeruzalémské čtvrti Mea Shearim.

Všichni autoři fotografií se snaží zachytit jedinečný moment, který často v danou chvíli vidí jen oni. Vypráví tak příběh ulice, běžného života a společnosti. Výstava v galerii Leica potrvá do šestého ledna.