Kdo se blejsknul ve Varech? Třicet let filmového festivalu na fotografiích

Filmový festival v Karlových Varech je proslulý svou atmosférou, v níž se stejně dobře cítí filmové hvězdy i filmoví fanoušci. Karlovarská Galerie umění se ji rozhodla připomenout výstavou více než stovky snímků, které čeští fotografové „blejskli“ na přehlídce v uplynulých třiceti letech.

Chybět nemůžou portrétní fotografie slavných hostů. Do Varů se v minulosti z Hollywoodu vypravili Sharon Stoneová, John Travolta, John Malkovich, Renée Zellwegerová nebo Leonardo DiCaprio. Z tuzemských tváří objektivy zachytily Annu Geislerovou, Taťánu Vilhelmovou, Ivu Janžurovou či nedávno zesnulého režiséra Miloše Formana.  

Část výstavy je pak věnována dokumentárním a reportážním snímkům, které přibližují karlovarskou atmosféru a také nechávají nahlédnout do zákulisí přehlídky. Prohlédnout si lze fotografie od Zuzany Mináčové, Reného Volfíka, Martina Divíška nebo Tomáše Tesaře. 

Výstava s názvem Festival začíná v galerii ve stejný den jako letošní ročník – 29. června. Zatímco filmaři a fotografové se ve Varech sbalí 7. července, fotografie budou připomínat festivalovou atmosféru až do 9. září.