Filmová upoutávka týdne: Zmařený útok ve vlaku točí Eastwood se skutečnými účastníky

Clint Eastwood v příštím roce nabídne další film, který vychází z reálných událostí. Pozornost tentokrát obrací k dva roky starému případu útočníka ve vlaku do Paříže. Incident označovaný za teroristický čin skončil bez mrtvých, muže se zbraní totiž zastavili cestující, kteří si teď v Eastwoodově filmu zahráli sami sebe.

Eastwoodovi sice bude za tři roky devadesát let, stále ale neztrácí chuť filmovat. Obdivovaný herec, který proslul v rolích drsných mužů ve westernech a krimi filmech, už ale dává přednost spíš režii. Jenom za posledních deset let jako režisér uvedl osm filmů a další přibude příští rok.

Film Paříž 15:17 se vrací k událostem ze srpna 2015, kdy v rychlovlaku z Amsterodamu do Paříže zaútočil muž ozbrojený automatickou puškou typu kalašnikov. Stihl zranit dva lidi, než narazil na trojici Američanů, z nichž dva byli vojáci na dovolené.

Eastwooda zajímají příběhy podle skutečnosti

Přestože incident trval krátkou chvíli, Eastwood ho adaptuje do podoby celovečerního filmu. V takové situaci není poprvé, teprve před rokem uvedl film Sully: Zázrak na řece Hudson, v němž se Tom Hanks zhostil role kapitána Sullyho Sullenbergera, který odvrátil leteckou katastrofu, když s letadlem plným lidí nouzově přistál na řece. Také tehdy klíčové události netrvaly dlouho, ale Eastwoodův film je dokázal pojmout tak, aby měl hodinu a půl co vyprávět.

V případě Paříže 15:17 to podle první upoutávky vypadá, že Eastwood nebude sledovat jenom útok ve vlaku, ale podívá se i do minulosti mužů, kteří v kritické situaci včas zareagovali. Zjistíme tak, kdo jsou Anthony Sadler, Spencer Stone a Alek Skarlatos.

Spencer Stone, Anthony Sadler a Clint Eastwood
Zdroj: Warner Bros.

Zvláštním specifikem filmu pak bude, že místo toho, aby Eastwood obsadil jenom špičkové herce, kteří ztvární odvážný čin, angažoval právě Sadlera, Stonea a Skarlatose, aby si zahráli sami sebe. Jejich mladší verze už ale museli filmaři obsadit klasicky.

Jestli se Eastwoodovi tato taktika povedla, se čeští diváci dozvědí už v únoru příštího roku. Třeba z toho bude mít takový kasovní hit, jako když v roce 2014 přišel s jiným filmem z armádního prostředí – Americkým sniperem, který se na americkém trhu stal nejvýdělečnějším filmem roku.