Petr Sís už není v očích dětí ztroskotanec, představil jim Robinsona

Petr Sís představuje americkým čtenářům Robinsona (zdroj: ČT24)

Výtvarník a autor knih pro děti Petr Sís představuje na turné po Spojených státech, kde žije, svou novou knihu. V příběhu inspirovaném trosečníkem Robinsonem se vrací do dětství.

V New Yorku svou novinku představoval příznačně na ostrově – v malém manhattanském knihkupectví. Podobné prodejny s tituly jen pro děti ve městě už téměř nejsou, i když podle Petra Síse zažívá literatura pro nejmenší postupnou renesanci. „Mladí rodiče chtějí dětem večer před spaním číst, nechtějí jim dávat jen telefon nebo tablet,“ vysvětluje.

Sís, který žije ve Spojených státech od osmdesátých let, je uznávaným autorem dětských příběhů. Svědčí o tom také Cena Hanse Christiana Andersena – nejprestižnější ocenění v oblasti dětské literatury obdržel před pěti lety. Nejen malé čtenáře zřejmě nejvíce zaujal knihou Zeď, v níž před deseti lety popisoval, jak vyrůstal za železnou oponou.

Děti se mu smály

Malý Petr Sís v kostýmu Robinsona
Zdroj: ČT24

Do svého dětství se vrací i v Robinsonovi. Inspiroval ho vlastní zážitek, kdy ho matka oblékla do kostýmu tohoto známého trosečníka, ostatní děti se mu ale smály. Něco podobného potká i knižního hrdinu, který poté prožije vlastní trosečnický příběh. Vypráví o soběstačnosti, samotě a přátelství.

Doufám, že děti zjistí, že síla je v nich samotných, že se nemusí dívat na ostatní, co si o nich myslí a co o nich říkají.
Petr Sís

Robinson vyšel také česky, odborníky byl zařazen do letošního výběrového katalogu Nejlepší knihy dětem.