Šéf rozvědky Zdeněk Toman intriky jen nefilmoval

Ondřej Trojan dotáčí film Toman (zdroj: ČT24)

Historické drama o rozporuplné osobě šéfa zahraniční rozvědky, který zásadně ovlivnil poválečný politický vývoj v Československu, dotáčí režisér Ondřej Trojan. Snímek nese název podle hlavní postavy – Toman. Komunistu, šmelináře a obchodníka s židovskými uprchlíky hraje Jiří Macháček.

Filmaři v těchto dnech natáčeli v bývalé továrně Pragovka. Našli tam místo pro dobovou mučírnu a tovární prostory posloužily i jako jídelna poválečného ministerstva vnitra. K obědu v ní zasedl také kariérista Zdeněk Toman. „Je to chvíle, kdy dělá jedno ze svých – podle mého názoru – bezcharakterních svinstev,“ prozradil Jiří Macháček.

Předobrazem jeho role je skutečný někdejší šéf zahraniční rozvědky Zdeněk Toman. „Postava Tomana má spoustu negativních stránek, musím ji přijmout i s nimi a nezapomínat, že hraju prostě člověka,“ poznamenává Macháček.

Do doby poválečného Československa se nedávno vrátil i ve filmové trilogii Zahradnictví. Tehdejší časy jako majitel zestátněného kadeřnického salonu ale zažíval z druhé strany.

Je to drsná doba

Ve scénách, které se tento týden točily, se Toman snaží pomocí intrik odstranit z pozice šéfa rozvědky svého kamaráda, aby mohl sám zaujmout jeho místo. „Teď točíme něco, z čeho je cítit politikum, ale hlavní příběh je spíše o mamonu, chtivosti a touze po moci,“ upozorňuje režisér Ondřej Trojan.  

„Všichni na všechny všechno ví a snaží se toho využít. Je to drsná doba,“ souhlasí herec Václav Neužil, jehož Trojan do připravovaného dramatu obsadil, stejně jako Stanislava Majera, Aleše Procházku nebo Miroslava Táborského. „Vzhledem k tomu, že jde o film podle skutečných událostí, běhá z toho trochu mráz po zádech,“ svěřil se poslední jmenovaný.

Natáčení filmu Toman
Zdroj: T.H.A.

Časově děj pokrývá dobu od pádu nacistů po nástup komunistů – přechod z relativně demokratického zřízení v nesvobodnou zemi. „V tom období se tady dějiny kovaly a praktiky, které se tehdy používaly, se dneska plíživě vrací, takže myslím, že ten film bude aktuální,“ předpokládá Trojan.  

Zda příběh Zdeňka Tomana budou podobně vnímat i diváci, filmaři zjistí po premiéře v polovině dubna příštího roku.