Musíme si pomáhat. Hřebejkovo Zahradnictví přebírá Dezertér

Do kin vstupuje Dezertér (zdroj: ČT24)

Příběh holiče, kterého oholili. Tímto sloganem poutá plakát na druhý film z trilogie Zahradnictví. Režisér Jan Hřebejk v něm pokračuje ve vyprávění ságy inspirované rodinným příběhem scenáristy Petra Jarchovského. Snímek Dezertér se točí kolem osudů znárodněného kadeřnictví.

Dezertér do kin vstupuje 28. října, následuje Rodinného přítele, který se odehrával v době protektorátu. „Z těch tří filmů je asi nejdramatičtější,“ říká o Dezertérovi Hřebejk. „Kdybych ho měl přirovnat k jednomu ze svých filmů, pak má nejblíže k Musíme si pomáhat, je to také životní dilema jedné rodiny.“  

S hlavní postavou – Otto Bockem (Jiří Macháček) – se diváci seznámili už v prvním filmu, na jehož začátku byl (spolu s dalšími postavami) zatčen za protinacistický odboj. Nyní, v době po válce, se vrací, aby svůj luxusní kadeřnický salon opět postavil na nohy.

Únorový převrat a následné události ale ovlivní nejen jeho podnikání, ale i rodinu – manželku Elu (Gabriela Míčová) a její sestry Bedřišku (Klára Melíšková) a Vilmu (Aňa Geislerová). „Dělnická třída se rozhodne vzít výrobní prostředky do svých rukou a bohatší podniky se zestátňují, což se týká i Ottova salonu,“ doplnil Jiří Macháček.

Scénář opět napsal Petr Jarchovský a vychází ze vzpomínek svých rodičů a prarodičů. „Mnohé ze zásadních věcí se skutečně podobně udály, do nich jsou pak vsazovány fiktivní postavy a situace,“ upřesnil, do jaké míry filmový příběh odpovídá tomu reálnému. 

V Ottovo kadeřnictví se proměnila část bývalé budovy Legiobanky v Praze, filmařům posloužil i palác Adria, postavený také ve stylu rondokubismu.

Trailer: Zahradnictví - Dezertér (zdroj: ČT24)

Filmová sága Zahradnictví časově předchází Pelíškům, úspěšnému titulu dvojice Hřebejk–Jarchovský. S oblíbenou tragikomedií z období pražského jara má společné i některé postavy, o něž Jarchovský obohatil původní předlohu Petra Šabacha. Stejný předobraz tak má tak třeba postava autoritativního otce, kterého v Pelíškách ztvárnil Jiří Kodet, v Zahradnictví pak Martin Finger. 

Ten svůj prostor dostane ve třetím filmu Nápadník. Zatímco Rodinný příběh byl, co do žánru, melodrama, Dezertér je drama, v závěru trilogie slibuje Jan Hřebejk frašku. Do kin se příběh o generačním střetu chystá 17. listopadu. Stejně jako předchozí dva snímky vznikl také v koprodukci České televize.