Byl před bouráním, bude i po něm. 10metrový obraz přečká stavební práce ve schránce

Galerie turnovského Muzea Českého ráje mizí z mapy města. V týdnu začala demolice budovy, na jejímž místě vznikne zcela nová expozice horolezectví. Na staveništi přitom po celou dobu zůstane monumentální obraz od Mikoláše Alše. Ochránit ho má speciální klimatizovaná schránka.

Obraz Pobití Sasíků pod Hrubou Skálou je jednou z největších olejomaleb v Evropě. Na délku měří deset metrů na výšku osm a půl. Při jeho vytváření Mikoláš Aleš použil nejen barvy, ale i pravou kožešinu. Na stěně demolované budovy visí už čtyřicet let, podle odborníků je bezpečnější ho tam ponechat i během stavebních prací. „Kdyby se roloval a někde ukládal, mohlo by dojít k velkému poškození,“ obává se mluvčí muzea Marcela Beranová. 

Rozměrné dílo je ukryté v prachotěsné klimatizované schránce. „Pokud by se vychýlila vlhkost nebo teplota, nastaví se řízená cirkulace,“ vysvětlila mluvčí. Stav obrazu kontroluje muzeum třikrát denně.

Obraz přečká demolici galerie v Turnově v klimatizované schránce (zdroj: ČT24)

Alšova malba se tak stane jediným exponátem z bývalé galerie, který bude i součástí horolezecké expozice. Nová budova vznikne na místě bývalé kavárny, dílen a galerie. Z původních prostor zůstanou jen obvodové zdi galerie, vše ostatní zmizí. Bourací práce a odklízení sutin mělo skončit do zahájení prázdninového programu muzea.

Nová expozice bude za dva roky

Interaktivní expozice, včetně nového návštěvnického centra, přijde na 41 milionů korun. Investorem je Liberecký kraj, 85 procent nákladů pokryje evropská dotace. „Stavba horolezeckého muzea je jedna z nejnáročnějších akcí, do které se Muzeum Českého ráje ve své historii pustilo,“ přiznává ředitelka instituce Vladimíra Jakouběová. „Vidíme, že návštěvník potřebuje něco nového, něco, co by zase oslovilo jinou část veřejnosti, než která k nám chodí,“ dodala.

Než návštěvníci budou moci vystoupat po stezce mezi exponáty, ještě chvíli si počkají. Nová budova má být dokončena v srpnu roku 2019.