Ostrava představuje své sochy ve veřejném prostoru

Ostrava představuje své sochy (zdroj: ČT24)

U příležitosti jednoho roku existence webové databáze soch ve veřejném prostoru Ostravy se Antikvariát a klub Fiducia rozhodl vydat sadu pohlednic s fotografiemi vybraných děl. Set 16 pohledů zachycuje celkem 12 soch, například památník obětem stávky na Dole Trojice od Otty Ciencialy nebo Levitaci Davida Moješčíka.

Sada pohlednic představuje drobnou přehlídku různých uměleckých stylů a období. Soubor chce přiblížit vybraná díla na území Ostravy a poukázat na význam a charakter umění v různých dobách. „Cílem vydání té sady pohlednic bylo ukázat lidem sochy, kolem kterých chodí, ale možná si jich ani nevšimnou,“ říká autor databáze Jakub Ivánek.

Databázi Ostravské sochy vytvořil Antikvariát a klub Fiducia právě ve spolupráci s historikem a literárním vědcem Jakubem Ivánkem a okrašlovacím spolkem Za krásnou Ostravu. Obsahuje plastiky, reliéfy, mozaiky, sgrafita, vitráže, nástěnné malby nebo dekorativní stěny. Tedy umělecká díla, která souvisejí s architekturou a urbanismem.

Autoři databáze shánějí další informace a historické snímky

V internetové databázi je zatím zaneseno více než 1300 soch. Autoři stránky průběžně rozšiřují. Mapují přitom existující artefakty, ale také ty, které už patří minulosti. U každého díla je název, autor, informace o vzniku, umístění, případně odstranění či zničení. „Budeme vděčni za jakékoliv další informace a historické snímky,“ vyzývá Ivánek.

Základním cílem je poskytnout souhrnné informace a popularizovat díla, která zdobí nebo zdobila náměstí, úřady, obchody, školy, divadla či parky na různých místech Ostravy. „Věřím, že to může mít zásadní význam pro budoucí paměť města, ale také pro jeho současné vnímání. To by mělo ideálně vést ke kultivaci veřejného prostoru,“ říká historik.