Ostrava má databázi soch ve veřejném prostoru

Pro milovníky umění a historie je určená nová internetová databáze uměleckých děl v architektuře a veřejném prostoru města Ostravy nazvaná Ostravské sochy. Obsahuje artefakty existující i zničené nebo odstraněné. Autoři ji budou průběžně rozšiřovat. V omezené podobě vyšla také jako papírová mapa.

Databázi www.ostravskesochy.cz vytvořil Antikvariát a klub Fiducia ve spolupráci s historikem a literárním vědcem Jakubem Ivánkem a okrašlovacím spolkem Za krásnou Ostravu. Spustili ji 21. prosince.

Databáze mapuje existující i odstraněná díla

Obsahuje plastiky, reliéfy, mozaiky, sgrafita, vitráže, nástěnné malby, dekorativní stěny a podobně – tedy umělecká díla, která souvisejí s architekturou a urbanismem. Mapuje existující artefakty, ale také ty, které už patří minulosti. U každého díla je název, autor, informace o vzniku, umístění, případně odstranění či zničení. Rozděluje je také podle epoch.

„Pro nejproduktivnější epochy vzniku uměleckých děl ve veřejném prostoru – šedesátá až osmdesátá léta 20. století, bylo zvlášť důležité archivní bádání,“ řekl hlavní autor databáze Jakub Ivánek, který se dokumentací uměleckých děl zabývá několik let.

Základním cílem je poskytnout souhrnné informace a popularizovat umělecká díla, která zdobí nebo zdobila náměstí, úřady, obchody, školy, divadla či parky na různých místech Ostravy.

„Věřím, že to může mít zásadní význam pro budoucí paměť města, ale také pro jeho současné vnímání. To by mělo ideálně vést ke kultivaci veřejného prostoru,“ řekl Ivánek.

Mapa soch do kapsy na procházky Ostravou

Databázi, ve které jsou už nyní stovky položek, chtějí autoři dále rozšiřovat. „Budeme vděčni za jakékoliv další informace a historické snímky,“ uvedl historik. Antikvariát a klub Fiducia vydal také mapu Ostravské sochy.

Reportáž: Ostrava má databázi soch ve veřejném prostoru

„Je určená pro lidi při vycházkách městem. Dá se lehce složit do kapsy a jsou v ní jen existující díla v exteriéru,“ doplnil Ivánek. Kromě antikvariátu Fiducia, případně dalších knihkupců, bude mapa dostupná v informačních centrech města.