Filmová upoutávka týdne: Gibson jde do války, zbraně se ale vzdává

Mel Gibson se po několika menších či větších hereckých příležitostech vrací k režijní profesi. Jeho nový projekt míří za válečnou vřavou, hrdina filmu s názvem Hacksaw Ridge ale odmítá bojovat se zbraní a ukázkově prosazuje pacifismus uprostřed krveprolití. V českých kinech se představí v listopadu.

Podobně jako se Statečným srdcem, Umučením Krista a Apocalyptem se Mel Gibson vrací do minulosti, tentokrát si vystačí s pár dekádami dozadu. Bojištěm je totiž druhá světová válka a hrdinou člověk, který ale do rukou pušku nevezme. Ve filmu Hicksaw Ridge se totiž odvypráví příběh Desmona T. Dosse, který kvůli svému přesvědčení jako vyznavač církve Adventistů sedmého dne odmítl zabíjet. Výsměch ostatních vojáků vůči jeho pacifismu ale vezme za své, když se dovede nepříteli postavit neozbrojen a zároveň zachránit mnoho životů svých spolubojovníků.

Do ústřední role se dostal Andrew Garfield, kterého asi nejvíc proslavila titulní role v komiksové sérii Amazing Spider-Man, ale pracoval i s Davidem Fincherem na The Social Network nebo s Terrym Gilliamem na Imagináriu Dr. Parnasse. V dalších rolích se pak objeví i jiná výrazná jména. Vážnou roli si po účinkování v seriálu Temný případ opět vyzkouší Vince Vaughn, který si jinak vysloužil renomé jako člen komediální skupiny Frat Pack, jejíž členové stojí za některými z nejúspěšnějších amerických komediích posledních dvaceti let. Obsazení čítá i hvězdu Avatara Sama Worthingtona nebo Huga Weavinga.

Sám Mel Gibson zůstává pouze za kamerou. Od poslední Gibsonovy režie přitom uběhlo deset let, za tu dobu si stihl zahrát v několika filmech a podívat se i na karlovarský filmový festival. Jeho dosavadní režírované filmy se vyznačovaly odvahou ukazovat brutalitu násilí, mnohdy tak dokázaly i šokovat. Pokud zůstane tomuto stylu věrný, mohl by svým novým filmem konkurovat i nekompromisnímu ztvárnění krutosti novodobé války ve Spielbergově filmu Zachraňte vojína Ryana. V upoutávce se ale zatím drží více pacifistiského přístupu po vzoru Desmonda Dosse, kterému se vzdává pocta. Kdyby to tentokrát nevyšlo, Gibson už prý pracuje na pokračování Umučení Krista.

Co ještě stojí za pozorost z budoucích filmů

Další ukázka užší spolupráce Hollywoodu a Číny. Uznávaný tvůrce Zhang Yimou (Hrdina, Klan létajících dýk), populární americký herec Matt Damon (aktuálně v kinech jako Jason Bourne) a příběh o tom, jak Velká čínská zeď vzdorovala fantaskním příšerám.