První den ve Varech: Jak se Gibson Mel?

Odpoledne přistál na karlovarském letišti Mel Gibson, hlavní host letošního ročníku. Novinářům a fanouškům se ale elegantně vytratil, vynořil se až před slavnostním zahájením na červeném koberci. Do Varů přiletěl na otočku z Nového Mexika, kde natáčí film Blood Father, s režisérem Veřejného nepřítele 1 a 2 Jean-Françoisem Richetem. Kromě pobití pár drogových dealerů, jak mu nařizuje scénář, zvládl před odletem ještě zubaře. Takže po přistání měl Mel všeho asi plné zuby. Však on vám to vysvětlí sám:

Dneska v jedenáct večer vtrhne ještě do letního kina jako Šílený Max z dystopické budoucnosti. To už bude mít kufr na zpáteční cestu těžší o Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii, který převzal na slavnostním zahájení. Úvodní show byla, jak je už tradicí, dílem bratrů Cabanů, kteří pod střechou hotelu Thermal poroučeli dešti. Sprchlo i na delegaci k zahajovacímu snímku I Origins v čele s režisérem Mikem Cahillem a hercem Michaelem Pittem:

Když je řeč o festivalové sošce - vybavili byste si, že podobu dívky vzpírající křišťálovou kouli má až od 35. ročníku? Nahradila poněkud nepraktickou karlovarskou oplatku, která se oceněným často někam zakutálela… To u sošné dívky nehrozí, způsobila ale horší věci: jistou druhou vicemiss kvůli ní pověsili za nohy. Proč? Prozradí jeden z autorů sošky Tono Stano:

Tono Stano o vzniku Křišťálového glóbu (zdroj: ČT24)

Návštěvníci festivalu mohou naštěstí bez obav zůstat nohama na zemi. A nechat se na nich donést na některou z projekcí téměř dvou stovek snímků, které se letos dostaly do programu. Promítá se na několika místech, projděte si je, ať víte, do čeho jdete:

Projděte si festivalové kinosály (zdroj: ČT24)

O hlavní cenu se přetahuje dvanáct snímků, včetně dvou českých: normalizačního dopingového dramatu Fair Play Andrey Sedláčkové a černé komedie Díra u Hanušovic, lakonické tak, jako její režisér Miroslav Krobot. Poprvé se do hlavní soutěže dostal animovaný film. Na co slova, pusťte si ukázky:

UKÁZKY: Kdo soutěží ve Varech? (zdroj: ČT24)

49. ročník potrvá do 12. července. Možná už máte z programu vybráno, možná ještě ne, v tom případě dejte na tipy těch, kteří festival připravují:

Na co do kina? Tip Karla Ocha, Kryštofa Muchy a Evy Zaoralové (zdroj: ČT24)
Vydáno pod