Český lev se nejčastěji ztrácí v Mnichově

Česká filmová a televizní akademie zveřejnila jména těch, kteří se utkají o tituly nejlepších snímků loňského roku. Nejvíce nominací (celkem 15) si přičetl film Petra Zelenky Ztraceni v Mnichově. Na druhém místě jsou s 12 nominacemi Kobry a užovky Jana Prušinovského, pomyslnou bronzovou příčku s 9 nominacemi obsadily Domácí péče Slávka Horáka a Sedmero krkavců Alice Nellis. Sošky budou předány v přímém přenosu České televize 5. března v pražském Rudolfinu.

Za čtveřicí s největším počtem nominací se dále řadí snímky Schmitke (8 nominací), Fotograf (7 nominací), Wilsonov (4 nominace), Gangster Ka, Padesátka a Vlna vs. břeh (všechny filmy po 2 nominacích) a nakonec Evangelium podle Brabence, Filmový dobrodruh Karel Zeman, Laputa, Mallory a Opři žebřík o nebe s 1 nominací. V prvním kole hlasovalo 119 akademiků. 

Kdo z herců je ve hře?

Jako nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli vidí akademici např. výkon Boleslava Polívky (Domácí péče), Karla Rodena (Fotograf), Hynka Čermáka (Gangster Ka), Matěje Hádka (Kobry a užovky) nebo Martina Myšičky (Ztraceni v Mnichově).

Titul nejlepší herečka si může odnést Alena Mihulová (Domácí péče), Máša Málková (Fotograf), Tereza Voříšková (Laputa), Martha Issová (Sedmero krkavců) či Jana Plodková (Ztraceni v Mnichově). 

Kryštof Hádek si díky roli bratra-feťáka v Kobrách a užovkách vysloužil nominaci na nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli. Stejnou šanci uspět má i starší kolega Jiří Schmitzer za Padesátku, režijní debut Vojtěcha Kotka. Na paty jim coby mafián šlape v Gangsterovi Ka Predrag Bjelac. Ztraceni v Mnichově nasazuje v této kategorii rovnou dva koně: Marka Taclíka a Tomáše Bambuška

Ženská kategorie ve vedlejší roli navrhuje Zuzanu Bydžovskou za Sedmero krkavců, Jitku Schneiderovou za Ztraceni v Mnichově, Lucii Žáčkovou za Kobry a užovky a po dvou nominacích má i Domácí péče, z níž vzešly Tatiana Vilhelmová a Zuzana Kronerová. 

Český lev za kamerou a v dokumentu

Domácí péče se dále může radovat z nominací na nejlepší scénář, režii Slávka Horáka a má šanci být vůbec nejlepším filmem. Ve stejných kategoriích s ním soutěží Kobry a užovky Jana Prušinovského, Schmitke Štěpána Altrichtera nebo Ztraceni v Mnichově Petra Zelenky. Sedmero krkavců Alice Nellis se probojovalo do výběru nejlepšího scénáře a režie. Do boje o celkového vítěze se přidá ještě Fotograf  Ireny Pavláskové.  

Cenu Český lev za nejlepší dokumentární film může získat jeden z těchto snímků: Evangelium podle Brabence (režie Miroslav Janek), Filmový dobrodruh Karel Zeman (režie Tomáš Hodan), Mallory (režie Helena Třeštíková), Opři žebřík o nebe (režie Jana Ševčíková), Vlna vs. břeh (režie Martin Štrba).

  • Český lev se bude udílet i v několika dalších kategoriích. Namátkou třeba studentský film, nejlepší střih, zvuk, kostýmy, scénografie, kamera a další. Nově vznikla cena mimořádný počin v oblasti audiovize a ocenění v oblasti dramatického televizního seriálu (Atentát, Doktor Martin, Labyrint, Mamon, Policie Modrava, Přístav, Stopy života 2, Vinaři 2, Vraždy v kruhu). Nominace navíc rozdaly už dvě ceny. Nejlepší filmový plakát i Cenu filmových fanoušků získaly Kobry a užovky.

Loni se v cenách Český lev nejvíce dařilo Cestě ven režiséra Petra Václava. Jeho sociálně kritické drama obdrželo od České filmové a televizní akademie celkem osm sošek.