Ve Wilsonově je humor nekorektní ke všem

Zvítězí FBI a láska nad lží a nekromantem? Město Wilsonov čeká nejdůležitější okamžik ve své historii a první návštěvníky v kinech. Detektivní parodii natočil režisér Tomáš Mašín a její podobnost s komediálními filmy Jiřího Brdečky a Oldřicha Lipského není jen čistě náhodná.

Scénář Marka Epsteina vychází z povídky slovenského spisovatele Michala Hvoreckého. „V původní verzi jde o gotický horor, který končí apokalypsou. Neuměl jsem si představit, že bychom to mohli takhle natočit. Nemůžeme konkurovat podobným americkým filmům. Nikdy nebudeme tak skuteční, spíš by to dopadlo směšně. Ale text měl velký potenciál být zajímavou parodií,“ vysvětlil scenárista, proč se rozhodl původní žánr změnit.

Bratislava aneb Wilsonov

Americký je alespoň jeden z hlavních hrdinů - agent FBI Aaron Food (Jiří Macháček, který si podobnou parodii vyzkoušel už v Mazaném Filipovi, jenž si vzal na mušku detektivy drsné americké školy) - a také název, jímž chce Bratislava dovršit své připojení ke Spojeným státům. I když v příběhu je mnoho věcí záměrně přehnaných, Wilsonov jako jeden z možných názvů pro dnešní slovenskou metropoli byl po první světové válce opravdu ve hře. Skutečně se uvažovalo o nezávislosti Bratislavy na právě vznikajícím Československu.

Trailer: Wilsonov (zdroj: ČT24)
Bylo třeba se některé věci naučit: zacházet s velkým kvérem, se strojem na vymítání zla, obsluhovat malou paroloď a pěstovat kambodžský bambus. Pár takových drobností bylo třeba nastudovat.
Jiří Macháček

Příběh snímku je ale už fiktivním popisem událostí, s nimiž se město musí vypořádat před příletem svého „kmotra“, amerického prezidenta Woodrowa Wilsona. Hladké připojení k zámořské velmoci komplikuje sériová vražda a, jak se postupně ukáže, i řada mocenských intrik a spiknutí. Na pomoc je povolán už zmíněný agent FBI, který k ruce dostane mladého policejního čekatele (Vojtěch Dyk). První vyšetřovací verze zní: nebohé Wilsonováky vraždí nekromant.

„Má to být drzost“

Režisér Tomáš Mašín (v roce 2009 se uvedl dramatem 3 sezony v pekle, inspirovaným básníkem Egonem Bondym) pojal příběh stylizovaně jako parodii na brakovou detektivní literaturu - stylizovaná je atmosférická výtvarná stránka filmu i vědomé přehánění archetypů postav.

„Přišlo mi to jako zvlášní spojení od E. A. Poa přes Sherlocka Holmese po staré filmy, jako je Adéla ještě nevečeřela nebo Tajemný hrad v Karpatech. Mám ráda i tento druh nekorektního humoru, který je černý a tak trochu na hranici,“ popsala snímek Táňa Pauhofová, představitelka osudové naivky.

Wilsonov v kinech (zdroj: ČT24)

Wilsonov si střílí naprosto ze všech obyvatel multikulturního města - Američanů, Čechů, Slováků, Maďarů, Židů i černochů. „Je nekorektní na všechny strany. Ve chvíli, kdy bychom někoho vynechali, by to začala být divná politická satira, ale má to být drzost,“ podotkl režisér Tomáš Mašín, který se prý k inspiraci filmy Jiřího Brdečky a Oldřicha Lipského hlásí.

Ten film je nekorektní vůči každému národu, každému náboženství, každé rase, tím pádem to nikdo nemůže brát osobně, každý s otevřenou myslí dokáže rozpoznat nadsázku.
Táňa Pauhofová

V kinech mohou lidí navštívit Wilsonov, natočený v koprodukci České televize, od 1. října. Ve stejný den vydává nakladatelství Argo v českém překladu také původní knižní předlohu Michala Hvoreckého.