"Boh nám pomáhaj." Dyk a Macháček rapují po slovensky Ako F.B.I.

Ako F. B. I. - klip k filmu Wilsonov (zdroj: ČT24)

Objevili se na scéně noví konkurenti asi nejúspěšnějšího slovenského rappera Rytmuse? Vojtěch Dyk a Jiří Macháček rapují slovensky ve skladbě, která upozorňuje jednak na parodický film Wilsonov, jednak na blížící se turné kapely MIG 21.

Wilsonov režiséra Tomáše Mašína je parodií na šestákové romány. Po sériovém vrahovi v něm pátrají Jiří Macháček, frontman skupiny MIG 21, coby specialista FBI a Vojtěch Dyk v roli nezkušeného policejního čekatele. Bohužel brutální mordýř si pro své řádění vybral dobu, kdy Wilsonov chystá odmítnout připojení k nově vzniklému Československu a chce se stát raději součástí Spojených států.

Snímek je plný nekorektního humoru, včetně vtipů strefujících se do česko-slovenských vztahů. Ani nový klip s názvem Ako F.B.I. nebere věci příliš vážně. Macháček k písni napsal také text, autorem hudby je Tomáš Polák, režisérem klipu Jaroslav Fuit. 

„Slovenský rap je jedna z oblastí, do níž se kapela MIG 21 doposud nevydala, a tak jsme rádi, že jsme konečně mohli do tohoto žánru proniknout,“ nebála se skupina, která už v dřívějších skladbách prokázala smysl pro nadsázku, neprozkoumaných hudebních vod. 

Wilsonov se v kinech představí 1. října. O dva dny později vyletí MIG 21 na podzimní turné. S mottem Štěstí hejbe planetou odehrají třináct koncertů.