Demokracie jde Gangsterovi Ka na ruku. Koupí si všechny

Gangster Ka vstoupil do kin (zdroj: ČT24)

Filmová plátna zdolává staronový gangster „Káčko“. Starý, protože příběh mafiána, který zbohatl na miliardových daňových podvodech, už nějaký čas znají doma i za hranicemi, a nový, protože jde o čerstvý snímek zpracovaný podle knihy Jaroslava Kmenty Padrino Krejčíř. Režisér Jan Pachl se tak po úspěšném seriálu Cirkus Bukowsky spolu s Českou televizí pustil do další krimi a ukazuje, co se stane, když má člověk drzost, inteligenci a moc.

Režisér s Kmentou svorně tvrdí, že na snímku je 80 procent pravdy a 20 procent uměleckého „zásahu“. Ústřední postavou Gangster Ka je Radim Kraviec, který – podle veřejného tajemství – představuje Radovana Krejčíře. Film je vyprávěn z pohledu několika lidí, divák je ale nejčastěji v hlavě jeho spolupracovníka, kterého ztvárnil Predrag Bjelac.

Byl schopen násilí, ale až teprve únos a zabití jeho otce, které měla na svědomí konkurenční mafie, ho změnila ve vraždící monstrum. V době otcova únosu byl ve vazbě, a když se vrátil, slíbil pomstu každému, kdo se na vraždě otce podílel, nebo kdo byl spojen s vyšetřováním jeho zločineckých aktivit.
Tvůrci filmu o Krejčířovi

Mapuje „Káčkův“ vzestup na vrchol zločineckého podsvětí a ukazuje jeho talent pro podvod. Publiku se dostane ucelené rekapitulace nejznámějších zločinů. Nechybí tak kauza s ropnými produkty státního podniku Čepro, nabízení úplatků policii i politikům, pobyt ve věznici a následný pokus o podplacení soudce, ale hlavně bezpočet vražd, které má podle tvůrců na svědomí, aniž by si pošpinil prsty.  Filmaři zobrazili také marnost policejních vyšetřovatelů z Kraviecova obejití legislativy, stejně jako jeho slavný útěk z vily, odkud odešel po svých a navíc si ještě stačil vzít klíče.

Byznys neusíná ani za hranicemi

Příběh je rozdělen do dvou samostatných filmů. Ten první se soustředí na události na území České republiky. Druhý díl s podtitulem Válka polosvěta vychází z exilové anabáze, kdy kriminálník utekl na Seychely a později do Jihoafrické republiky, kde své působnosti nezanechal. Káčko ve dvojce (v kinech už v listopadu) vydírá politiky a hrozí, že zveřejní, jak financoval vládní stranu a jednotlivé politiky. 

Vzhledem k okolnostem se však většina postav prvního dílu nedožila pokračování. Na plátně mají kromě Hynka Čermáka pré Miroslav Etzler, Jaromír Hanzlík, Alexej Pyško nebo Jan Révai.