12 nominací zvěstuje Oscara pro Zmrtvýchvstání

Dvanáckrát zazněl v Los Angeles název snímku Revenant – Zmrtvýchvstání. Přesně s tolika nominacemi vstupuje do finále Oscarů, v němž se 28. února pokusí mimo jiné získat sošku pro nejlepší film. Přímý přenos ceremoniálu zprostředkuje i Česká televize. Jaké tituly budou Revenantovi konkurovat? Především Marťan a Šílený Max, které ho v počtu nominací následují.

Čeští diváci mohou Revenanta vidět v kinech shodou okolností od 14. ledna, tedy od dne jeho dvanáctinásobné oscarové naděje. Scénář byl napsán podle románu Michaela Punka založeném na skutečném příběhu amerického průzkumníka a lovce kožešin Hugha Glasse. Děj se odehrává na počátku 19. století a vypráví o Glassově souboji s drsnou přírodou poté, co po napadení medvědem zůstává v nehostinné krajině vážně raněný.

Hlavní roli svěřil režisér Alejandro González Iñárritu Leonardu DiCapriovi, jemuž kritici za výkon v Revenantovi věští konečně prvního Oscara. Nominován na něj je, stejně ale jako Matt Damon (Marťan), Michael Fassbender (Steve Jobs), Bryan Cranston (Trumbo) a Eddie Redmayne (Dánská dívka).

O Oscara za nejlepší film se přetahuje celkem osm filmů. Které to vedle Revenanta jsou?

Šílený Max katapultoval v osmdesátých letech Mela Gibsona mezi hvězdy. Po třiceti letech kult vzkřísil původní režisér George Miller a v jeho režii se Šílený Max, tentokrát představovaný Tomem Hardym, opět vřítil na filmové plátno ve Zběsilé jízdě (recenze). Cestou stihl posbírat deset oscarových nominací.

Ke sci-fi jako Vetřelec nebo Blade Runner přidal režisér Ridley Scott loni ještě Marťana (recenze). Stal se jím Matt Damon, který coby astronaut Mark Watney uvízl na Marsu, kde musí zapojit veškerý svůj důvtip a znalosti, než se k němu dostane záchrana. Marťan se sedmi nominacemi obsadil třetí oscarové místo.

Sázka na nejistotu (recenze) se vrací k tomu, co předcházelo splasknutí přefouknuté realitní bubliny o americké hypoteční krizi. Film režiséra Adama McCay vznikl podle knižního bestselleru Michaela Lewise a jeho „hrdiny“ jsou finanční hráči, kteří hospodářské fiasko předpoví a díky němu zbohatnou.

Ke skutečné události se vrací i Spotlight, drama o týmu reportérů z Boston Globe, kteří se snaží odkrýt zneužívání dětí v katolické církvi. Jejich vyšetřování odhalí léta trvající kamufláž. Jeden z největších církevních skandálů, jehož odhalení bylo oceněno Pulitzerovou cenou, pro film zpracoval Tom McCarthy. Čeští diváci do zákristie nahlédnou v dubnu tohoto roku.

Rok 1957, studená válka rozděluje svět na Východ a Západ, když FBI zatkne v New Yorku žijícího ruského špiona Rudolfa Abela (Mark Rylance). Americká vláda osloví právníka Jamese Donovana (Tom Hanks), aby agenta zastupoval… „Je to film o hlídané a neznámé historii, která je tak přesvědčivá a dramatická. Ukazuje, co může zásadový, morální, etický člověk způsobit, když se postaví za svého klienta a poskytne mu ochranu, která mu podle našich zákonů náleží,“ uvedl k Mostu špionů (recenze) režisér Steven Spielberg.

V padesátých letech minulého století se odehrává i romantické drama Brooklyn. Hrdinkou příběhu je irská emigrantka Eilis (Saoirse Ronanová), která si musí zvolit mezi láskou a životem v domovském Irsku a Americe. Pod režií snímku je podepsán John Crowley. Do českých kin se Brooklyn přestěhuje koncem února letošního roku.

Snímku Room předcházela úspěšná kniha Emmy Donoghueové o tom, že zajetí mnohdy přetrvává i na svobodě. Autorka se podílela i na scénáři, v němž tak znovu odvyprávěla příběh mladé ženy, která je po únosu držena ve sklepení domu, kde se jí také narodí syn. Po jejich útěku se ale návrat do pro ni před únosem známého a pro jejího syna naprosto cizího světa ukáže velmi obtížný. Drama zrežíroval Lenny Abrahamson.