Zběsilá cesta Šíleného Maxe bizarním světem krve, ohně a magického kýče

Říkají mu Max, bojovník pouštních silnic, po kterých se v postapokalyptickém rauši řítí s těmi, kteří zešíleli, když předchozí svět padl. Prchá před živými i mrtvými, které už nedokázal zachránit. Bloudí nehostinnými pustinami, hnán jediným instinktem – přežít! Ale Nadsmrťákův monstrózní gang ho stejně dostal, a učinil z něj „transfúzáka“, jehož krev má nakopnout vlčí bojovníky. Jenomže takhle to přece nemůže skončit!

Šílený Max (zdroj: ČT24)

Zdálo se, že Šílený Max je už navždy pohřben někde ve vyprahlých písečných dunách, kde po něm zbyl jen vybělený skelet ohlodaný ještěrkami, pouštními větry a blednoucími vzpomínkami na kultovní trilogii z osmdesátek. Ale pak se stalo něco neuvěřitelného, něco nečekaného – něco, co tady ještě nebylo!

Sedmdesátiletý Australan, režisér a scenárista George Miller ze sebe učinil boha grandiózně úchylného akčního masakru, který to takhle nechtěl nechat, a jen on ví, čím a jak přesvědčil hlavouny od Warnerů, aby někde schrastili sto padesát mega a šli s ním znovu do vzkříšení kultu, který kdysi katapultoval Mela Gibsona mezi hvězdy. Je sice pravda, že to byl Miller, kdo Šíleného Maxe v roce 1979 přivedl za pár šupů na filmové plátno (rozpočet tehdy údajně nepřesáhl úsměvných čtyři sta tisíc dolarů), o dva roky později ho vyslal v brutálním nářezu jako Bojovníka silnic bránit poslední zásoby paliva proti bandě morbidního Humunguse (pro něhož je nejlepší zajatec mrtvý zajatec) a v roce 1985 nechal bojovat pod dohledem Tiny Turnerové o život v Dómu hromu, který byl poněkud vlažnějším rozloučením s celou trilogií.

Stejně tak je ovšem pravda, že George Miller nás v posledních letech lstivě škádlil spíše s prasátkem Babe nebo tančícími tučňáky v Happy Feet, jakoby chtěl odvést pozornost, aby pak mohl zasadit šokující a drtivý úder, v němž se teď Šílený Max ve Zběsilé jízdě, po třiceti letech a s cihlou na plynovém pedálu, znovu vřítil na filmové plátno. A je to ultimátní, divoká a neuvěřitelně nadupaná, dech beroucí nonstop jízda, která vás až téměř fyzicky převálcuje a zároveň zaplaví přílivem zalykavého nadšení, že můžete být u toho.

Svět patří šíleným

V nevídaném spektakulárním ohňostroji akčních orgií vás bezbřeze fabulující, neuvěřitelně aranžující a nejmorbidnějšími nápady překypující George Miller uvádí do světa, kde vládne chaos a zákon silnějšího, do světa úchylů, šílenců a deviantů, kteří neznají slitování, do beznadějného světa Šíleného Maxe, který musí být svým způsobem podobný jako oni, protože jinak by nepřežil. Zabíjí se tu pro vodu, pro benzin nebo jen tak, pro temnou radost ze zabíjení. A ve chvíli, kdy velitelka Nadsmrťákova konvoje Furiosa zradí a v obrněné cisterně unáší jeho příruční harém někam, kde bude holkám určitě líp než v jeho zatuchlé náruči, má konečně Max koho zachraňovat.

A pak to Miller naplno rozbalí a rozpoutá bouřlivé akční inferno, ve kterém se pouští žene bojový konvoj v čele s tahačem, na jehož kapotě se na gumových pásech zmítá šílený kytarista, bušící do svého nástroje, z něhož šlehají plameny, postupně se přidávají další bastardské smečky s monstrózními kárami se spoustou bojových vychytávek, vzduchem poletují kaskadéři, zavěšení na ohebných tyčích a drsnou atmosféru tvrdí soundtrack od Junkie XL. Příběh je triviální a nepodstatný (nadržený Nadsmrťák chce své holky zpátky), realizace je neuvěřitelně namakaná a do posledního detailu vymazlená, překypující stejně originálními jako bizarními nápady, hnaná kupředu tryskovým střihem a ozdobená opulentním vizuálem dalšího čilého australského sedmdesátníka, oscarového kameramanského mága Johna Sealeho (Anglický pacient).

Šílený Max je tu poprvé bez Mela Gibsona, na kterého ovšem nechává robustní Tom Hardy, který spoustu lidí zabil, ale pár jich také zachránil, nevděčně zapomenout. Obzvlášť když se dostane do bojového tandemu s (i na hlavě vyholenou) tvrdou drsňačkou, jednoručkou Charlize Theronovou, která místy přebírá dominantní iniciativu. O co méně se tu mluví, o to více se tu bojuje a všechno je dovoleno, protože Miller, jehož postapokalyptické universum nemá obdoby, neuznává žádná omezení a válcuje všechno, co je mu v cestě. Šílený Max: Zběsilá cesta vás nemilosrdně semele a nemá cenu se tomu bránit. A taky by to byla škoda, protože příznivcům žánru bude možná líto, až se z tohoto opojení akcí budou postupně probírat.

MAD MAX: FURY ROAD / MAD MAX: ZBĚSILÁ CESTA

USA 2015, 120 min. Režie: George Miller. Scénář: George Miller, Brendan McCarthy, Nico Lathouris. Kamera: John Seale. Hudba: Junkie XL. Hrají: Tom Hardy („Mad“ Max Rockatansky), Charlize Theronová (Furiosa), Nicholas Hoult (Nux), Hugh Keays-Byrne (Nadsmrťák Joe), Rosie Huntington-Whiteleyová (Splendid). V kinech od 14. května 2015.