Recenze: Spielberga Most špionů nezradil

Špionážní hry činily studenou válku místy hodně horkou, jak dosvědčuje i Most špionů, Spielbergova adaptace jednoho skutečného příběhu z konce 50. let. A v jeho podání, navzdory dobovému kontextu, nenechá milovníky špionážního žánru chladnými.

Sovětský špion operující na území Spojených států, plukovník Rudolf Ivanovič Abel, a americký pilot výzvědného letounu U-2, kapitán Francis Gary Powers, se poprvé a naposled krátce uviděli při výměně agentů 10. února 1962, na mostě Glienicker Brücke, jenž spojuje Berlín s Postupimí a který tehdy tvořil neklidnou hranici mezi NDR a Západním Berlínem.

K tomuto setkání by ale nedošlo, nebýt nenápadného muže s velkým srdcem, pojišťovacího právníka z Brooklynu Jamese B. Donovana, jenž dobrovolně vstoupil do rafinovaných špionážních her.

Most špionů
Zdroj: DreamWorks Pictures

Steven Spielberg a Tom Hanks se v téhle válce, inspirované pravdivými událostmi, sešli již počtvrté (Zachraňte vojína Ryana, Chyť mě, jestli to dokážeš, Terminál). Opírají se o scénář, který připravil Matt Charman a dotáhli bratři Coenové a který osciluje mezi soudním dramatem, špionážním thrillerem a dobovou rekonstrukcí.

Sevřený příběh s perfektně napsanými, odrežírovanými a zahranými figurami je kolorovaný emotivním soundtrackem Thomase Newmana, jenž nahradil Spielbergova dvorního skladatele Johna Williamse (byť první téměř dvacetiminutovka je takřka výhradně na gerojších a dialozích). To kameraman Janusz Kaminski od prvního Oscara za Schindlerův seznam Spielberga neopouští, uchovává si svoji výmluvnost v dramatických detailech i atmosférických celcích a z autentických lokací vytěžuje maximálně působivý vizuál.

Most špiónů
Zdroj: CinemArt

Vyladěnému castingu dominuje tradičně bezchybný a uvěřitelný James Donovan, chlapík z naší ulice Tom Hanks, který ukáže svoji odolnost, sílu a charakter. Je to jeho velké a neokázalé sólo, které táhne film výš, v čemž mu zdatně sekunduje perfektně se ovládající Mark Rylance v roli špiona Abela (kdeže je jeho exhibice v kontroverzní Intimitě).

Když společně poslouchají Šostakoviče, věříte jim, že jsou schopni se navzájem pochopit a respektovat, a mohou se těšit na oscarové nominace. Propracované jsou i vedlejší figury, ztělesněné Amy Ryanovou, Sebastianem Kochem nebo Austinem Stowellem (o cameu Alana Aldy nemluvě).

Most špionů, který přišel „jen“ na čtyřicet milionů dolarů, se točil v New Yorku, Berlíně a Vratislavi. Má napětí, emoce, atmosféru (zejména v berlínské pasáži) i tempo, takže navzdory zbytnělé stopáži nenudí. Tenhle „případ dutého nikláku“ je lahůdkové sousto pro milovníky staré špionážní školy, zasazené do nebezpečné, vyhrocené a složité doby. Je to silný příběh o silných charakterech, dokonale mixující autentickou realitu s inteligentním hollywoodským aranžmá a precizním filmovým řemeslem.