Pelhřimovská nemocnice má nový urgentní příjem, může pojmout až sedm pacientů

V pelhřimovské nemocnici zdravotníci v úterý převzali nové pracoviště urgentního příjmu. Specializované pracoviště s nepřetržitým provozem je v hlavní lůžkové budově u chirurgických a ortopedických ambulancí. Bude to jednotné předávací místo pro všechny pacienty, které do nemocnice dopraví záchranáři.

„Posádka už nemusí přemýšlet, zda se jedná o diagnózu pro chirurgickou ambulanci, jednotku intenzivní péče nebo interní obor,“ uvedla vedoucí lékařka urgentního příjmu Lenka Součková Sedláková.

V současné době ošetří lékaři pelhřimovské nemocnice denně na urgentním příjmu v průměru patnáct pacientů. Zatímco doposud tam bylo jedno lůžko, teď tam je zázemí pro čtyři kompletně monitorovaná lůžka s možností využití dalších tří. „V případě velkého počtu pacientů budeme schopni uložit, monitorovat a mít pod dozorem najednou sedm pacientů, “ uvedl ředitel nemocnice Michal Kozár.

Stavební úpravy prostor pro nový urgentní příjem stály téměř 16 milionů korun bez DPH a zdravotnická technika 14 milionů korun. Pacientům začne nový urgentní příjem sloužit 1. září. Původně měla být stavba dokončená už v květnu. Kvůli pandemii koronaviru a problémům s dodávkou materiálu od subdodavatelů se ale protáhla zhruba o tři měsíce.

Urgentní příjem má kapacitu až pro sedm pacientů
Zdroj: ČT24

V Pelhřimově roste nový nemocniční pavilon

Samostatné urgentní příjmy už fungují i ve zbývajících čtyřech nemocnicích na Vysočině zřizovaných krajem. Pelhřimovské zařízení bylo poslední krajem zřizovanou nemocnicí bez nepřetržitého provozu.

Od konce loňského roku staví Kraj Vysočina v Pelhřimově nový nemocniční pavilon za 591 milionů korun bez daně. V pavilonu budou dětské, gynekologicko-porodnické a neurologické oddělení. Spojovacími krčky bude propojený s dalšími budovami nemocnice a se stravovacím provozem. Stavba ještě potrvá asi rok a půl.