České vepřové se může vytrácet z obchodů. Část zemědělců chce skončit s chovem kvůli cenám

Události: Budou se vybíjet prasata? (zdroj: ČT24)

Zhruba polovina chovatelů prasat plánuje v následujících devíti letech uzavřít své chovy. Třicet procent se k tomuto kroku chystá už příští rok. Vyplývá to z průzkumu Agrární komory mezi českými zemědělci. Chov prasat se podle tuzemských sedláků přestává vyplácet, nízké výkupní ceny totiž nepokryjí náklady na výkrm. Česko by se tak stalo ještě víc závislé na dovozech masa ze zahraničí. Už teď tuzemské vepřové pokryje jen zhruba polovinu spotřeby Čechů.

„Jestli prodávají kilo vepřového v živém za 25 korun s tím, že náklady jsou kolem 32 až 34 korun v živém, což je kolem osmi až deseti korun pod nákladovou cenu, tak to už je za hranicí toho, kdy se dá přežívat“ konstatoval člen představenstva Svazu chovatelů prasat Petr Coufal.

Šéf Agrární komory Jan Doležal si myslí, že pokud se bude dlouhodobě produkce v Česku snižovat, tak to bude stejné i v dalších okolních zemích a lze tedy očekávat, že bude vepřové dražší.

Agrární komora předpokládá, že pokud chovatelé skutečně produkci omezí, bude se muset do Česka po roce 2030 dovážet až 75 procent veškerého vepřového. Dvě třetiny vepřového masa se na pulty českých obchodů dostávají nejčastěji z Německa a Španělska.

Propad v ceně vepřového

Zatímco chovatele vepřů současná situace trápí, pro spotřebitele je klesající cena vepřového v době zdražujících potravin dobrou zprávou. Kilogram tohoto masa stojí oproti začátku minulého roku o zhruba dvanáct korun méně.

Cena hovězího naopak meziročně vzrostla o více než tři koruny za kilogram. Za drůbeží maso ale zákazníci platili v průběhu roku zhruba stejně, v třetím čtvrtletí tohoto roku 22,88 koruny.

Dražší bude letos zřejmě tradiční vánoční kapr. Zatímco v minulých letech zákazníci platili kolem 97 korun za kilogram, letos se mohou ceny pohybovat podle odhadu Rybářství Třeboň i kolem 120 korun.