Izraelská firma se chystá tisknout náhražku masa ve velkém. Do konce roku chce na evropský trh

Izraelská společnost Redefine Meat získala 29 milionů dolarů (612,7 milionu korun) na výstavbu velké pilotní továrny na výrobu náhražky masa za pomocí 3D tiskáren. V nabídce firmy jsou kopie hovězího masa na steaky vyrobené z rostlinných bílkovin. S nabídkou se zaměřuje na restaurace v Izraeli, Evropě a v Asii. Maso z továrny chce firma začít prodávat ještě letos, píše agentura Bloomberg.

„Chceme změnit přesvědčení, že lahodné maso může pocházet jen ze zvířat,“ prohlásil generální ředitel Eščar Bin-Šitrit. Společnost získala finance od fondů rizikového kapitálu Happiness Capital a Hanaco Ventures. Investice jí umožní vybudovat rozsáhlou pilotní linku. Ještě tento rok chce firma prodávat průmyslové 3D tiskárny na výrobu náhražek masa.

Poptávka po alternativních bílkovinách v posledních letech prudce roste. K výrobkům, jako jsou falešné burgery nebo nuggety, přivádějí spotřebitele obavy o životní prostředí a zdraví. To láká k těmto produktům i fondy rizikového kapitálu nebo potravinářské giganty jako Nestlé nebo McDonald's. Zatím ale tyto produkty nedokážou konkurovat skutečnému masu, snížit se musí například jejich výrobní cena.

Redefine Meat se snaží rostlinné produkty vylepšit tak, aby konzumenti měli stejný zážitek, jako když jedí hovězí. Jiná izraelská začínající firma Aleph Farms minulý týden představila první hovězí rib-eye steak, tedy vysoký roštěnec, který je možné získat bez zabití zvířete.

Společnost Redefine Meat stále pracuje na chuti. 3D tiskárny naplněné rostlinným „inkoustem“ mohou tisknout maso nespočetněkrát, a to i s různým složitým vrstvením svalů a tuků, aby se vytvořila správná textura. Vzhled rostlinného a skutečného masa je tak podle ředitele naprosto stejný.

Společnost má distribuční partnery v Izraeli, Německu, Švýcarsku a Singapuru. Bin-Šitrit dodal, že získání financí od investorů je velkým krokem k tomu, aby se firma stala do roku 2030 největším světovým podnikem na výrobu alternativního masa. V následujících měsících plánuje vstoupit na německý a švýcarský trh.