Restauratéři musí obnovovat certifikáty EET. Drobní živnostníci se do systému připojí v květnu

Události: Elektronická evidence tržeb (zdroj: ČT24)

Platnost prvních certifikátů elektronické evidence tržeb (EET) se blíží ke konci. Přes 50 tisíc podnikatelů, kteří do systému vstoupili v první vlně před třemi lety, si je bude muset obnovit do konce listopadu. Od května se EET v takzvané třetí a čtvrté vlně rozšíří na statisíce řemeslníků a dalších drobných živnostníků. Stát si od toho slibuje více peněz vybraných na daních.

Certifikáty jsou platné po dobu tří let z bezpečnostních důvodů. Pokud si je podnikatelé neobnoví, hrozí, že jejich tržby nebudou správně evidovány, upozorňuje mluvčí Generálního finančního ředitelství Lukáš Heřtus.

Restauratéry bude v únoru příštího roku následovat dalších zhruba 112 tisíc živnostníků z druhé vlny EET. V květnu se potom k systému připojí i poslední vlna, tedy řemeslníci nebo lékaři.

Ministerstvo plánuje informační kampaň

„Po novém roce spustíme masivní kampaň, budeme jezdit po republice, objíždět kraje, organizovat semináře, různé konference, budeme organizovat veletrhy s vystavovateli pokladních zařízení, připojíme podnikatele, kteří už mají s EET zkušenosti,“ popisuje přípravy ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Šéfka státní pokladny je spokojená, že třetí a čtvrtá vlna EET už je na cestě. „Projekt EET by ztratil smysl, kdyby se týkal jen poloviny podnikatelských segmentů,“ je přesvědčena Schillerová.

Za tři roky fungování přinese EET do rozpočtu podle odhadů ministerstva financí téměř 12 miliard korun. K evidenci je v současné době přihlášeno přes 170 tisíc podnikatelů, od května by jich pak mělo být o stovky tisíc víc.

„Ukázalo se, že to není šikana, že je to spíš otázka ochoty mít pořádek v účetnictví. Náběh byl směřován v souladu s tím, že si lidé myslí, že můžou být ošizeni,“ rekapituluje dopad EET předseda komunistů Vojtěch Filip.

Naproti tomu například Miroslav Kalousek (TOP 09) evidenci tržeb kritizuje i po letech fungování. „Tři roky zbytečné buzerace, zániku stovek malých provozoven na venkově a začátek nové naprosto nesmyslné buzerace vůči řemeslníkům. Státnímu rozpočtu to nepřineslo nic,“ míní opoziční politik.