EET se rozšíří i na zbývající odvětví, schválila sněmovna

Sněmovna schválila rozšíření EET, některé služby a zboží se přesouvají do 10% DPH (zdroj: ČT24)

Elektronická evidence tržeb se rozšíří i na zbývající odvětví. Některé služby a zboží se přesunou do desetiprocentní sazby DPH. V pátek to schválila sněmovna, která EET zařadila hned na začátek programu schůze. Další vlna EET se do sněmovny vrátila poté, co senátoři navrhli její zamítnutí. Opozice se nyní chce obrátit na Ústavní soud, strany také slibují, že se pokusí evidenci v budoucnu zrušit.

Poslanci předřadili hlasování o EET, které nedokončili v úterý, na začátek páteční schůze. Jak připomněl předseda klubu ANO Jaroslav Faltýnek, když navrhoval zařazení nového bodu, zazněla v úterý i závěrečná slova. Proto vystoupil s kritikou EET jen předseda Pirátů Ivan Bartoš, poté již začalo hlasování. Koalice dala dohromady 104 hlasů, senátní veto tak přehlasovala.

Elektronická evidence tržeb se rozšíří na další obory podnikání, mimo jiné na řemeslníky, lékaře, advokáty a taxikáře. Novela zároveň umožní malým podnikatelům s hotovostními tržbami do 600 tisíc korun evidovat tržby v off-line režimu pomocí papírových účtenek. Vláda původně navrhovala limit 200 tisíc korun, poslanci ho ale zvýšili.

„Navrhované řešení tak nepředstavuje osvobození od zákona o evidenci tržeb, ale alternativní formu evidence pro nejmenší živnostníky a podnikatele. Jeho výhodou je, že si tito podnikatelé sami rozhodnou, zda budou evidovat on-line, nebo prostřednictvím tohoto modelu,“ vysvětluje ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

U některých služeb a výrobků klesne DPH

Zároveň se některé služby a zboží přesunou do desetiprocentní sazby DPH. Půjde například o vodné a stočné, stravovací služby a podávání nealkoholických nápojů, úklidové práce, domácí pečovatelské služby, kadeřnické služby, opravy jízdních kol, obuvi, oděvů a textilních výrobků nebo také o prodeje točeného piva či audioknih. Původně měly do nejnižší sazby DPH spadat i řezané květiny. Tato položka ale z návrhu vypadla při projednávání ve vládě.

„Významné snížení DPH, které evidenci tržeb bude provázet, má primárně za cíl podnikatelům zvýšit čistou marži. V případě vodného a stočného však dojde i ke snížení cen pro konečné spotřebitele, protože v oblasti vodárenství je ministerstvo financí cenovým regulátorem,“ říká  Schillerová. Ta také opakovaně uvedla, že její úřad prostřednictvím cenového výměru dohlédne na to, aby se snížení DPH na vodné skutečně do nižší konečné ceny pro spotřebitele promítlo. 

Česko je podle prezidenta Asociace hotelů a restaurací ČR (AHR ČR) Václava Stárka díky schválené novele o EET opět o krok blíže k pomoci pohostinství jasnou formou snížení daňové zátěže. „Zákon zároveň podpoří podnikání, protože v poslední době se obzvláště na venkově uzavřelo mnoho provozoven, převážně z ekonomických důvodů,“ uvedl Stárek.

Asociace uvedla, že tento krok znamená převedení DPH v restauracích u pokrmů, nealkoholických nápojů a točeného piva na nejnižší sazbu. „Naše asociace rovněž podporovala dokončení procesu zavedení EET, protože stávající zákon ukládal tuto povinnost například restauracím, ale už ne stánkům s občerstvením, čímž docházelo k nerovným podmínkám na trhu stravovacích služeb,“ reagoval Stárek. V minulosti bylo podle něj pohostinství stavěno do pozice oboru, který se nejvíce podílí na šedé ekonomice, což asociace odmítala.  

Výjimku z EET mají třeba nevidomí nebo vánoční kapři

Evidenci tržeb nebude podléhat předvánoční prodej sladkovodních ryb ve dnech 18. až 24. prosince v takové provozovně, kde se uskutečňují pouze takovéto tržby. Poslanci také již dříve na návrh opoziční ODS a za pomoci vládních sociálních demokratů vyňali z EET některé sociální služby. Výjimku mají třeba i nevidomí poplatníci nebo některé tržby z telekomunikačních služeb, z obchodní letecké dopravy a služeb poskytovaných v přímé souvislosti s ní, jako třeba výběr sedadla nebo všechny tržby ze všech druhů hazardních her. 

Rozšíření EET podle ministryně financí narovná podmínky podnikatelů, po účinnosti ho podle ní už nikdo nezruší.

Stejně jako u prvních dvou vln získají ti, kterým vznikla povinnost evidovat tržby, možnost uplatnit jednorázovou slevu na dani z příjmů fyzických osob, a to ve výši až pěti tisíc korun. Podle MF lze tím kompenzovat případné zvýšení nákladů, ke kterému mohlo v souvislosti se vznikem evidenční povinnosti dojít.

Kromě běžného režimu on-line evidence tržeb bude stejně jako v prvních dvou vlnách pamatováno i na způsob evidence při dočasném výpadku internetového připojení (možnost zaslat účtenku do 48 hodin) a na zjednodušený režim evidence pro případ objektivní dlouhodobé nemožnosti evidovat běžným způsobem (tzv. off-line režim EET).

„Pokud podnikatel nebude objektivně schopen zajistit odpovídající internetové připojení, požádá o povolení, na základě něj pak bude moci evidovat své tržby ve zjednodušeném režimu, aniž by tím došlo k zásadnímu ztížení, či dokonce znemožnění plynulého výkonu jeho podnikatelské činnosti,“ konstatuje ve zprávě MF. Více informací o tomto evidenčním režimu na webu etrzby.cz.

Změny v DPH mají nastat prvním dnem sedmého měsíce po vyhlášení novely zákona ve sbírce. Předseda Pirátů Ivan Bartoš ovšem již dříve oznámil, že pokud sněmovna přehlasuje Senát, obrátí se jeho strana na Ústavní soud. K Ústavnímu soudu chce s EET jít i ODS, která také slibuje celou evidenci zrušit, pokud bude ve vládě. Ministryně Schillerová nečeká, že by opozice u Ústavního soudu uspěla. Testem ústavnosti podle ní evidence již prošla.

V průběhu následujících měsíců chystá ministerstvo financí a Finanční správa také komunikační kampaň zaměřenou na podnikatelskou veřejnost, v rámci které budou podnikatelé podrobně informováni.