Německá vláda zhoršila výhled ekonomického růstu na příští rok, krize ale zatím nehrozí

Německá vláda snížila odhad růstu domácí ekonomiky na příští rok na jedno procenta z dosavadních 1,5 procenta. Oznámilo to ministerstvo hospodářství, které ale současně dodalo, že největší evropské ekonomice nehrozí krize.

Pro letošní rok Berlín potvrdil dosavadní výhled, podle kterého se má hrubý domácí produkt (HDP) zvýšit o půl procenta. Loni HDP stoupl o 1,4 procenta.

„Hospodářský vývoj v Německu je v současnosti rozdělený,“ uvedl ministr hospodářství Peter Altmaier. Odvětví orientovaná na vývoz jsou totiž nyní pod tlakem kvůli obchodním konfliktům a odchodu Británie z Evropské unie, upozornil. Domácí ekonomika však zůstává v dobrém stavu. „Ale i když je výhled nyní utlumený, nehrozí žádná ekonomická krize,“ podotkl ministr.

Německo je největší ekonomikou v Evropě a zároveň největším obchodním partnerem České republiky. Už na počátku měsíce zhoršily svůj odhad růstu domácí ekonomiky na letošní a příští rok také přední německé instituty. Ty letos čekají zvýšení HDP o 0,5 procenta a příští rok o 1,1 procenta.